Siker

3 módszer, mellyel legyőzhetjük a halogatást

Milyen szép is lenne a világ halogatás nélkül! Milyen jó lenne, ha nem gyűlnének fel a folyton tologatott teendők, hogy sötét fellegeket borítva hétköznapjaink fölé egyre nagyobb nyomást gyakoroljanak ránk! De vajon hogyan szabadulhatunk meg ettől a kellemetlen szokástól?

Aligha akad ember, aki még soha semmit nem halasztott el az életben. A legtöbben ódzkodunk a kellemetlen teendőktől, és valahogy azt reméljük, maguktól megoldódnak, vagy később kevésbé lesz terhes az elvégzésük. Sajnos az esetek igen kis részében történik meg ez a csoda, a várt megkönnyebbülés pedig többnyire akkor jön el, amikor végre letudjuk a nyomasztó kötelességeket. De hogyan?

A kétperces szabály

David Allen önismereti tanácsadó azt figyelte meg, hogy az emberek számtalan dolgot elhalasztanak, melyet két perc alatt elvégezhetnének. Ilyen például a tányérok elmosogatása rögtön evés után, a szennyes bedobálása a mosógépbe vagy a szemét levitele, de akár egy e-mail elküldése is idesorolható. A halogatásellenes programot tehát érdemes azzal kezdenünk, hogy ezeket az apró dolgokat azonnal elvégezzük, amint felmerülnek. Így majdnem annyi idő alatt túleshetünk rajtuk, amennyi idő alatt felkerülnének a teendőlistára.

unsplash.com/Catt Liu

unsplash.com/Catt Liu

„Nyeljük le a békát”

Persze, a jó öreg teendőlista ettől még mindig a barátunk marad. Írjuk fel már előző nap azokat a dolgokat, melyeket szeretnénk elvégezni, az első helyre pedig tegyük azt, amihez a legkevésbé van kedvünk – vagyis a „békát”. Így egyrészt minél előbb túleshetünk rajta, nem lebeg egész nap a fejünk fölött, másrészt hatalmas megkönnyebbüléssel és sikerélménnyel indul a nap. Igazán nagy elégedettséggel tölti el az embert, ahogy pipálgatja a lista egyes tételeit, és ez motivációt ad a további feladatok elvégzéséhez.

Ígérjük meg valakinek, hogy megcsináljuk

Általában sokkal könnyebben rászánjuk magunkat a dolgokra, ha valakinek tartozunk velük, vagy valaki felügyeli őket. Ezért a halogatott teendő kapcsán érdemes bevonni valakit, aki így szintén részt vesz a folyamatban, rákérdez, hogy haladunk, és látni fogja az eredményt. Például hívhatunk vendégeket, ha nem tudjuk rászánni magunkat a takarításra. Persze, mindehhez az is fontos, hogy elég komolyan tudjuk venni a helyzetet.