Siker

Pénzügyi tanácsok gyerekeknek – nem lehet elég korán kezdeni

Kevés hasznosabb dolog van, amit adhatunk a gyerekeinknek, mint az, hogy már a korai éveikben felkészítjük őket a való életre. Ennek pedig fontos része az is, hogy megértetjük velük a pénz szerepét és fontosságát. Persze nem kell rögtön szigorú és komoly beszélgetésekre gondolnunk, hiszen játékosan is segíthetünk nekik, hogy kicsit jobban átlássák a világ működését.

Kezdjük korán

Már az első zsebpénz átadásakor elkezdődik a tanulási folyamat, hiszen máris elláthatjuk csemeténket egy-két jótanáccsal arra vonatkozóan, hogyan bánjon a pénzével. Ne gyakoroljunk erős nyomást, de mindenképp próbáljuk érzékeltetni a pénz szerepét. Nem kell rögtön a nyugdíj-előtakarékosságról papolnunk, de ahhoz, hogy megértessük vele, hogy a takarékosság hasznos, érdemes elkezdenünk együtt gyűjteni valamilyen nagyobb dologra, amire vágyik. Ha például kinézett magának egy játékot, de az elkövetkezendő hónapokban se karácsony, se születésnap, az remek lehetőség arra, hogy megtanulja, mindent elérhet, amire vágyik, ha takarékoskodik.

Hasonlóan fontos, hogy ne várjuk meg a felnőttkorát az első bankszámlával, hiszen számos banknál már egészen kis kortól lehet számlát nyitni, 14 éves kortól pedig már saját maga is tehet be és vehet ki pénzt a számlájára. Mindenképp jó, ha tudja, hogy van egy hely, ahol gyűjtheti a pénzét, és akár megtakarításai is lehetnek. Megismerheti a kamat fogalmát, és minden más olyan kifejezést, ami egy számla használatakor felmerülhet.

Fotó: iStock.com/MementoImage

Fotó: iStock.com/MementoImage

Ismertessük meg az árakkal

Vásároljunk együtt, és miközben pakolunk a kosárba, jelezzük neki a dolgok értékét. Nem kell konkrét összegekkel, az is elég, ha csak viszonyítjuk valamihez, ha jelezzük, hogy az egyikfajta termék drágább, mint a másik, ha megmutatjuk, hogy mit jelent, ha valami akciós, és ezzel mennyit tudunk spórolni. Elsőre csak az apróbb dolgok áráról beszéljünk, de ahogy idősebb lesz, érdemes beavatnunk a nagyobb tételek költségeibe is. Természetesen nem azt jelenti, hogy minden számlát az orra alá kell nyomnunk, csupán érzékeltessük, hogy a víz, a villany, a gáz, az internet nem alapvető dolgok, hanem szolgáltatások, amelyekért fizetnünk kell.

Készítsünk együtt költségvetést

Nem kell feltétlenül a legelső zsebpénztől elkezdeni, de nem árt, ha gyermekünk látja, hogy ha pontosan vezeti a bevételeit, és a kiadásait is nyomon követi, akkor sosem csúszhat ki a lába alól a talaj. Kezdhetjük egy egyszerű játékkal is, amikor egy héten keresztül saját magának kell beosztania egy kisebb, kapott összeget, beleértve a tízórait, a buszjegyet, és az olyan dolgokat is, amelyeket saját örömére vásárol. Minden este üljünk le a kis táblázatunk fölött, és összegezzük a dolgokat, beszéljük meg, hogy mi az, ami jó döntés volt, és mi az, ami kevésbé. Észrevétlenül is rengeteget taníthatunk így a kicsinek.

Fotó: iStock.com/Feverpitched

Fotó: iStock.com/Feverpitched

Ne engedjük, hogy féljen a pénztől

Sokan nem szeretik az olyan szituációkat, amikor pénzt kell a kezükbe venniük, zavarba jönnek, és próbálják másra hárítani ezt a feladatot. Felnőttkorában gyermekünk biztosan megköszöni majd, ha időben megtanítjuk neki, hogy nem kell félnie a pénztől. Engedjük, hogy ő fizessen a fagylaltozóban, vagy a boltban, amikor együtt vásárolunk, tanulja meg, hogy ez nem kellemetlenség, hanem szükséges dolog, amely az élet velejárója. Ha szolgáltatást veszünk igénybe, azért fizetünk, és ez így van rendjén.

Mutassunk jó példát

Ez az egyik legfontosabb, amit tehetünk, hiszen ki mást tekintene mintának a gyerekünk, ha nem minket? Ha látja, hogy mi jól bánunk a pénzzel, takarékosak vagyunk, és kerüljünk a felelőtlenül felvett hiteleket, ő is megtanulja majd, hogy addig nyújtózkodjon, amíg a takarója ér. Nem kell ahhoz kacsalábon forgó palota és gazdagság, hogy megtanítsuk a gyerekünknek, hogy mit jelent az anyagi biztonság, és annak a felismerése, hogy ha ma belátóan döntünk a pénzünkről, azért holnap, jövőre vagy tíz év múlva hálásak lehetünk.