Siker

A magas érzelmi ingelligenciával rendelkezők 8 hétköznapi szokása

Amikor találkozunk valakivel, még nem tudjuk megmondani, hogy magas érzelmi intelligenciával rendelkezik-e, vagy egyszerűen csak hangulatember. A magas érzelmi intelligenciával rendelkezőknek azonban vannak olyan jellemző szokásaik, amiket ha felismerünk, már biztosak lehetünk abban, kivel van dolgunk. Ráadásul ezeknek a szokásoknak a révén sokan kedvelik őket, és talán emiatt is, de nagyon sikeresek.

Ha nagyon leegyszerűsítve össze szeretnénk foglalni, akkor azt mondhatjuk, hogy az érzelmi intelligencia azon képesség, amely segítségével valaki azonosítani és kezelni tudja az egyes érzelmeket, valamint hatékonyan tud reagálni mások érzelmeire. A szakember szerint az érzelmi intelligencia is egy fontos tulajdonság, amit fejleszteni is lehet, bár ez – főleg eleinte – igen nehéznek és fáradságosnak tűnik. Íme a magas érzelmi ingelligenciával rendelkezők 8 hétköznapi szokása, amiket érdemes lehet mindenkinek elsajátítani.

1. Tudnak hallgatni

Az egyik jellemző tulajdonságuk, hogy meghallgatnak másokat, nemcsak úgy csinálnak, mintha figyelnének, hanem valóban figyelnek, és tudják, hogyan reagáljanak.

2. Öntudatosak

Az öntudatosság az egyik legjellemzőbb tulajdonságuk. Tisztában vannak az erősségeikkel és a gyengeségeikkel, és eszerint viselkednek, illetve szervezik az életüket.

Fotó: Pexels /  bruce mars

Fotó: Pexels /
bruce mars

3. Elfogadják a változásokat

Tudják, hogy a világ folyton változik, és azzal is tisztában vannak, hogy ezeket a változásokat hogyan fogadják, hogyan kezeljék. Nem hagyják, hogy az elmúlás fájdalma eluralkodjon rajtuk.

4. Tudnak nemet mondani

Tisztában vannak azzal, hogy mire mennyi idejük van, és eszerint vállalnak el feladatokat, programokat. Ha valamire nincs idejük és/vagy energiájuk, nemet mondanak, mert tudják, hogy szükségük van pihenésre, feltöltődésre.

5. Távol maradnak a mérgező helyzetektől

Mivel a magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek látják, megértik mások érzelmeit, felismerik, ha egy mérgező kapcsolattal vagy helyzettel van dolguk – és igyekeznek minél távolabb maradni, illetve kimaradni ezekből.

6. Figyelik mások érzelmeit, viselkedését

Nemcsak saját érzelmeikkel vannak tisztában s harmóniában, de ha belépnek egy szobába, szinte azonnal „leveszik”, hogy ki milyen hangulatban van, és eszerint viselkednek, eszerint beszél(get)nek.

7. Egyensúlyra törekszenek

Mivel jellemző rájuk, hogy egészséges határokat húznak mindennel kapcsolatban, és kerülik a mérgező embereket, helyzeteket, könnyebben alakítanak ki egyensúlyt az életükben. Elfogadják a jó és a rossz dolgok jelenlétét is, a harmóniát keresik minden esetben.

8. Kordában tartják az érzelmeiket

Természetesen az ő esetükben is „elszakadhat a cérna”, de ilyenkor felismerik, mi történt, és tudják, hogyan kezeljék ezeket az eseteket. Ha kell, visszahúzódnak, szabályozzák önmagukat, nem hagyják, hogy bármelyik irányba is túlságosan elbillenjenek.