Siker

Utazás és életkor – sosem késő belevágni egy nagy kalandba

Ahogy öregszünk, úgy változunk, és ezzel együtt ugyanúgy változik az ízlésünk is – szinte minden téren. Lehet, hogy a 20-as éveinkben el sem tudunk képzelni egy olyan nyaralást, amikor nem megyünk minden este bulizni, és nem ismerkedünk, de néhány évtizeddel később már egészen más kerül előtérbe, ha az ideális nyaraláson törjük a fejünket. Lássuk, hogy melyik életkorhoz milyen utazás passzol.

Elsőként azonban szögezzük le: semmi sincs kőbe vésve. Bár a nagy számok törvénye szerint a korral lenyugszunk, családot alapítunk és ez a nyaralási terveinken is meglátszik, könnyen lehet, hogy ránk épp ennek az ellenkezője igaz, és a hatvanas éveinkben tapasztaljuk meg, milyen is egy igazi önfeledt nyaralás. Ne habozzunk, vágjunk bele, se többet, se kevesebbet ne tegyünk, mint amitől boldognak érezzük magunkat.

A gondtalan húszas évek

Életünk ebben a szakaszában még keressük a helyünket, új emberekkel ismerkedünk, szeretnénk minél többet befogadni a világból. Még nem vagy csak nemrég kezdődtek el a dolgos hétköznapok az életünkben, még nincs akkora felelősség a vállunkon, hogy ne merjünk belevágni izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba. Ilyenkor érdemes kipróbálni magunkat mindenben, amire csak lehetőségünk van. Rengeteg külföldi workshop van, amelyek direkt a huszonéveseket célozzák, ezekre online pályázhatunk, ha pedig elnyerjük, új barátokat szerezhetünk a világ számos pontjáról. Erasmus az egyetem alatt? Munka egy amerikai gyerektáborban vagy egy év bébiszitterkedés külföldön? Vágjunk bele mindenbe, amihez kedvünk és merszünk van, hiszen talán sosem leszünk többé ilyen szabadok életünk során.

Fotó: iStock.com/Astarot

Fotó: iStock.com/Astarot

Az elfoglalt harmincas

Ebben az életkorban általában már van egy stabil állásunk és remélhetőleg egy párunk is, akivel megosztjuk az életünket és akivel együtt tervezzük a nyaralást. Ilyenkor már nehezebb egész nyarakra elutazni, ám talán néhány hét még belefér, de dönthetünk úgy is, hogy többször utazunk el rövidebb időre. Ha már gyerekek is szaladgálnak körülöttünk, még biztosan egészen kicsik, így valószínűleg már a gyerekbarát nyaralóhelyeket preferáljuk, ahol ők is le tudják kötni magukat, de nekünk, szülőknek is lehetőségünk van a pihenésre. Ne érezzük rosszul magunkat, ha egy-egy hosszabb hétvégére kettesben akarunk elutazni, hiszen a nagyszülők is alig várják az alkalmat, hogy az unokáikkal legyenek.

A csodás negyvenes és ötvenes éveink

Már nem vagyunk kezdők a szakmánkban, talán magasabb pozícióban dolgozunk, de legalábbis olyanban, amely nagyobb felelősséggel jár, épp ezért sokkal inkább szükségünk van a pihenésre, mint bármikor. A gyerekek már kamaszodnak, sőt, talán már ki is repültek az egyetemre, így a családi nyaralások már ritkaságszámba mennek. Talán itt az alkalom, hogy újra belevágjunk valamilyen izgalmas kalandba, elmenjünk egy szafarira, vagy valóra váltsuk régóta dédelgetett utazási terveinket, amelyekről korábban a rengeteg teendőre és a családra hivatkozva lemondtunk. Ebben az életkorban már igazán tudjuk értékelni a pihenésre fordítható időt, így az is lehet, hogy veszünk egy saját kis nyaralót a Balatonnál vagy valamelyik másik tóparton, ahova nyáron visszavonulhatunk, és átadhatjuk magunkat a nyugalomnak, és ahol mindig lesz hely a gyerekek és az unokák számára is.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Éljen a hatvan!

Azért, mert átléptük a bűvös hatvanat, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy otthon kell ülnünk, sőt még számos kaland várhat ránk. A nyár jó részét remélhetőleg az unokáink és a családunk körében tölthetjük, újra visszacsöppenünk a családi nyaralások semmihez sem hasonlítható boldog forgatagába, de már egész más szerepkörben. Bátran vágjunk bele messzibb utazásokba is, hiszen a sok élmény fiatalon tart minket. Élvezhetjük a pihenést a tengerparton egy könyvvel a kezünkben, amit eddig soha nem volt időnk elolvasni, de rengeteg csodás wellness-szálloda és gyógyfürdő van az országba, ahol kényelemben és nyugalomban tölthetjük a jól megérdemelt pihenést.