Siker

Padel: „Ütős” ez a sport Magyarországon is – Oroszlán Szonja is padelütőt ragadott

Egy női online magazinnak, nem titok, küldetése az is, hogy felfedezze, megismertesse az olvasókkal azokat a sportokat, amelyek valóban képesek mozgásra csábítani mindenkit. Különösen azoknak a sportoknak örülünk, amelyek sokkal inkább tűnnek játéknak, mint erőkifejtésnek. És azoknak is, amelyek férfiaknak, nőknek, gyerekeknek egyaránt jó szívvel ajánlhatóak.

Ilyen sportnak látjuk a padelt is, amely hazánkban most válik egyre ismertebbé, de szerte a világon körülbelül 15 millióan játsszák már.

A padel a tenisz, valamint a fallabda ötvözete, és egy 10 x 20 méteres „mini teniszpályán” zajlik. Az alapszabályok a teniszben alkalmazott szabályokkal egyeznek meg, ám van egy csavar a játékban, ugyanis a pályát üvegfal öleli körbe, és a falról visszapattanó labdának is van szerepe. A pályán 4-en játszanak egyszerre, de éppen a falról kiszámíthatatlan szögből és erővel visszapattanó labdának köszönhetően olyan, mintha dupla számú játékos mérkőzne egyszerre. Kívülről nézve lelkesítően dinamikus a mérkőzés, akik pedig játszanak, talán észre se veszik, hogy adott idő alatt kétszer annyit mozognak, mint egy szimpla tenisz- vagy fallabdameccs során. A teli ütők nyele kisebb, mint a teniszben, és sokkal inkább taktikai érzékre és észre van szükség a játék során, mint erőre. A padel kifejezetten okos játék, ahol gondolkodni kötelező, és villámgyorsan kell reagálni a váratlan helyzetekre. Mindez szabad levegőn történik, ahogy Oroszlán Szonja fogalmazott, egy üdítően friss kardioedzés a padel, amely úgy mozgatja meg a játékosokat, hogy észre se veszik.

Premier Padel

Fotó: Premier Padel

A színésznő azt is elmondta, hogy fontos szerepe van az életében a sportnak, nőként, színésznőként is, de nem a labdajátékok a kedvencei. Gyerekként ugyan keveset pingpongozott, tollasozott, és kipróbálta a teniszt is, de szerinte nincs igazán jó érzéke a labdajátékokhoz. Erre a kijelentésre azért rácáfolt a padelpályán nyújtott teljesítménye, ahol keményen megizzasztotta ellenfeleit.  Szonja elárulta: az ő kedvenc mozgásformái a jóga és a lovaglás. A lovaglás azért, mert a lovassportok a természetben zajlanak, és olyankor végre van lehetősége arra, hogy kiszabaduljon a nyüzsgő, zajos környezetből. Ennek ellenére szívesen próbálta ki a játékot, annál is inkább, mert hazánk első padelklubját egy gyerekkori jó barátja hozta létre.

Premier Padel

Fotó: Premier Padel

Az első padelklub hivatalos megnyitóján három világszínvonalú üvegpályát adtak át a főváros II. kerületében, mely mostantól az amatőr és profi sportolókat is fogadja.

A pályán Oroszlán Szonja mellett Talmácsi Gábor, Edvin Marton, Risztov Éva és Sávolt Attila is kipróbálta a játékot, a létesítményt Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke avatta fel – aki szerint ezen a napon nem csupán egy új sportlétesítmény született, de úgy tekinthetünk majd vissza erre a napra, mint a padel versenysport hazai születésnapjára.

A padelt a mexikói Enrique Corcuera találta fel Mexikóban 1969-ben, miután elméretezte a teniszpályáját acapulcói házában, és bevonta a falakat is a játékba. A sport a világon hatalmas népszerűségre tett szert egyszerűségével és más ütőjátékokhoz való hasonlóságával. A padel mexikó, majd Argentína után Európába is eljutott, Anglia mellett Svédországban is rendkívül népszerűvé vált, Göteborgban például minimum 17 pályán lehet hódolni ezzel a szenvedéllyel teli játéknak.

A klub tulajdonosai szívből remélik, hogy a padel hazánkban is éppilyen népszerűvé válik, és rövid idő alatt amatőr, valamint olyan profi szintű csapatot is felállíthatnak, amely világszínvonalú pályán is megállja majd a helyét.

A budapesti pálya edzője Diego Huber González első osztályú padeljátékos és a Kanári-szigetek sokszoros bajnoka, aki az Argentin Padel Szövetség szakedzői képesítésével is rendelkezik.