Siker

Miért lehet hasznos a zenetanulás a gyermekeknek?

A komolyzene-tanulás – de legyen szó bármilyen művészeti oktatásról – kettős érzéseket kelt a szülőkben. Egyrészről szép dolognak tartják a művészetet, de felnőttkorukra szeretnék gyermekeiket biztonságban tudni, és úgy gondolják, a zenei vagy művészeti pálya nem lehet biztos háttér. A zenetanulás pedig nemcsak egy jövendőbeli szakma lehetőségét nyújthatja, hiszen rengeteg mindenben segíthet a gyermekek fejlődésében és személyiségük kialakulásában.

Fejlettebb memória, jobb összpontosítóképesség

A zenében a gyermekeknek rendkívül fegyelmezetten kell koncentrálniuk, főleg, ha zenekarban játszanak, ahol rengeteg mindenre kell egyszerre figyelniük, többek között társaikra is. A darabokat ráadásul mindig meg kell tanulniuk, ettől pedig egyre inkább fejlődni, gyorsulni fog a memóriakészségük, amit fel tudnak használni iskolai tanulmányaik során is.

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Jason Rosewell

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Jason Rosewell

Empátia

A művészeti oktatásokban részt vevő gyerekek tanulmányaik alatt megismerkednek számos kultúrával, szokással, ezeket pedig megtanulják megérteni és elfogadni. Ez azt eredményezi, hogy ezek a gyerekek elfogadóbbak, empatikusabbak lesznek később embertársaikkal.

Félelem legyőzése

Zenei oktatása során a gyermek számos olyan szituációval kell találkozzon, amikor mások előtt kell tudását bizonyítania. Ha ezekkel gyakran találkozik, végül jó értelemben hozzászokik a félelemhez, megtanulja legyőzni azt, amit felnőttkorában bármikor hasznosítani tud majd.

Kreatív gondolkodásmód

A művészetet tanulók hozzászoknak a dolgok több oldalról való megközelítéséhez, ezért problémamegoldó készségük igen fejlett. Nem utolsósorban pedig a zene bizonyítottan elősegíti a kreativitást és az önkifejezést, így a gyermekek kialakíthatják igazi egyéniségüket.