Siker

Elengedés – ez a siker kulcsa?

Vannak emberek, akik varázslatos könnyedséggel kezelik a problémáikat, úgy szárnyalnak át az akadályok fölött, hogy a többi ember még a rajtvonalról néz utánuk. Titkon mindannyian erre vágyunk, és ha szeretnénk közelebb kerülni ehhez, az egyik legfontosabb kulcs az elengedés. Íme néhány olyan gondolat, tényező vagy tulajdonság, amit el kell engednünk, ha szeretnénk könnyen venni az életünkben elénk gördülő akadályokat.

A kor

A kor csak egy szám, és biztosak lehetünk benne, hogy a sikeres emberek nem engedik, hogy egy egyszerű szám meghatározza a helyüket a világban, vagy azt, hogy mire képesek. Ha valaha is úgy érezzük, hogy valaki az életkorunk alapján próbál kategorizálni minket, ne úgy tekintsünk erre, mint egy akadályra, inkább mint egy lehetőségre, hogy bizonyíthatjuk az ellenkezőjét. Azt mondják, hogy túl fiatalok vagyunk egy projekt vezetéséhez, vagy túl idősek ahhoz, hogy mi kapjunk meg egy pozíciót? Söpörjük le magunkról ezeket az ósdi bélyegeket és bizonyítsunk.

Fotó: iStock.com/Bojan89

Fotó: iStock.com/Bojan89

Mások véleménye

Persze nem az olyan emberekre gondolunk, akiknek a véleménye valóban fontos számunkra, hiszen mindannyian tudjuk jól, hogy a szeretteink, a családunk, a párunk véleménye igenis fontos, és ez így van jól. Ha azonban elkezdünk túl sokat foglalkozni azzal, hogy mit gondol rólunk az egész környezetünk, egy idő után úgy érezzük majd, mintha nem is saját magunk állnánk a világunk középpontjában. Az igazán sikeres emberek egyszerűen nem pazarolják az energiájukat olyanok véleményére, akik épp csak áthaladnak az életükön. Egyszerűen csak tudomásul veszik és ignorálják, tegyünk mi is így.

Félelmek

A félelem nem más, mint a képzeletünk játéka az elménkkel, és ennek megértése és elfogadása lehet az igazi kulcs a félelem elengedéséhez is. Próbáljunk úgy gondolni a félelemre, mint valamire, amit egy határozott döntéssel bármikor magunk mögött hagyhatunk. A sikeres emberek is tele vannak félelemmel, de biztosan nem hezitálnak meghozni a döntést, hogy hátrahagyják a félelmüket, és ez segít nekik az előrejutásban is. Ne irigykedjünk rájuk, inkább tanuljunk tőlük.

Negatív hozzáállás

Ahelyett, hogy keseregnénk azon, hogy valami nem sikerült, tanuljunk meg erőt meríteni belőle. Tekintsünk úgy minden negatív történésre, mint egy ugródeszkára, amelyről elrugaszkodhatunk és feljebb juthatunk. Ahelyett, hogy keseregnénk, megoldásokat keressünk, ha pedig valaki más próbálja – akár direkt, akár akaratlanul – átragasztani ránk a negatív hozzáállását, egyszerűen hagyjuk figyelmen kívül.

Fotó: iStock.com/m-imagephotography

Fotó: iStock.com/m-imagephotography

A múlt és a jövő

Éppúgy, mint a félelmeink, a múltról és a jövőről alkotott gondolataink is gyakran a képzeletünk játékának esnek áldozatául. Nincs az a bűntudat, aggodalom, ami változtatni tudna a múlton, vagy ami megjósolhatná a jövőt, így a legjobb, amit tehetünk, ha nem lovalljuk bele magunkat az ezeken való töprengésbe. A sikeres emberek képesek elfogadni a múltat úgy, ahogy az megtörtént, és nem emésztik magukat rajta még évekkel később is, ahogy azt is el tudják fogadni, hogy a jövő kiszámíthatatlan, bármennyire is vágyunk a bizonyosságra vele kapcsolatban. Fogadjuk el a múltat, éljük meg a jelent, és legyünk nyitottak a jövőben rejlő végtelen lehetőségre.

A világ helyzete

Persze ez nem azt jelenti, hogy ne foglalkozzunk egyáltalán a körülöttünk lévő világ problémáival, hiszen a társadalmi szerepvállalás, a környezetvédelem igenis fontos, azonban soha ne hagyjuk, hogy a világ helyzete annyira átvegye az irányítást az életünk felett, hogy elfeledkezzünk a saját igényeinkről, a számunkra fontos dolgokról. Ha találékonyak vagyunk, minden bizonnyal megtaláljuk a módját annak, hogy visszaadjunk valamit a társadalomnak, hiszen a legsikeresebb emberek azok, akik általában a legjobban figyelnek arra is, hogy jót cselekedjenek.