Siker

A színek pszichológiája – Így hat a teljesítményünkre az, amit viselünk

Az, hogy reggel milyen ruhát veszünk fel, függ az aznapi hangulatunktól, az időjárástól, és persze az adott alkalomtól is. Jó tudni, hogy a kiválasztott ruhánk színe befolyásolja a körülöttünk lévők véleményét rólunk.

Tisztában vagyunk vele, hogy melyik színtől leszünk magabiztosak, és melyiktől árasztunk nyugalmat mások felé? Szettjeink összeállításában fontos, hogy tisztában legyünk azzal, pontosan milyen üzenetet akarunk közvetíteni magunkról munkahelyünkön vagy személyes kapcsolatainkban. A reggel kiválasztott színek hatással lehetnek lelkiállapotunkra, ezáltal egész napunk hangulatára is. Most megmutatjuk, mely színek milyen tulajdonságot közvetítenek munkatársainknak, ismerőseinknek.

FEKETE – hiteles és komoly

Általában, ha egy ügyféllel találkozunk vagy egy állásinterjúra megyünk, azonnal a fekete ruháink között keresgélünk. Miért van ez? A fekete bizonyítottan erőteljes és kifinomult hangulatot kölcsönöz nekünk, különösképpen egy professzionális környezetben, így hát a feketét nevezhetjük a tökéletesen biztonságos megoldásnak is, bármilyen élethelyzetről is legyen szó.

Fotó: iStock.com/Tverdohlib

Fotó: iStock.com/Tverdohlib

PIROS – magabiztos és figyelemfelkeltő

Mivel ez egy tüzes szín, mások felé egy piros szerelés közvetíthet szenvedélyt, érzelmet és önzést is. Félni azonban nem szabad tőle, hiszen ha a figyelemfelkeltés a célunk, a pirossal ezt maximálisan elérhetjük. Ezenkívül, ha izgulunk bármilyen munka vagy magánéleti szituációban, a piros akkor is magabiztosságot és erőt fog sugározni másoknak rólunk, ha mi ezt belül nem is így érezzük. Különösképpen célszerű a piros színben gondolkozni, ha például randevúra megyünk, így partnerünk garantáltan csak ránk fog figyelni.

FEHÉR – megbízható és becsületes 

A fehérről a tisztaságra és a tökéletességre asszociálunk, így ez a szín praktikus választás, ha például a főnökünk behívat minket az irodájába. A fehér azt sugározza, lelkiismeretesek és felelősségteljesek vagyunk, így ha szeretnénk biztosra menni, a fekete ruháink mellé érdemes beszerezni pár fehér alapdarabot is a szekrényünkbe.

RÓZSASZÍN – barátságos és megközelíthető

Ha azokra a ruháinkra gondolunk, amelyekben dolgozni járunk, a rózsaszín egyáltalán nem vagy ritkán jut eszünkbe mint lehetőség. Miért félünk tőle? Elképzelhető, hogy sokan azt gondolják, a rózsaszíntől komolytalanok és gyerekesek lesznek mások szemében, ám ez nincs így. A rózsaszíntől munkatársaink szimpatikusnak és jószívűnek fognak látni minket, ami kapcsolataink kialakításában fontos lehet, hiszen ez a szín a lelki szépséget, a szeretetet és az együttérzést jelképezi.

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

KÉK – higgadt és megnyugtató

Ha stresszes nap előtt állunk, érdemes kék színű ruhára voksolni, ugyanis ez nyugalmat kölcsönöz nekünk, és a körülöttük levőkre is hatással van. Gondoljunk csak bele, hogy az ég és az óceán kék színe milyen békét és harmóniát áraszt. Ha pedig egy sötétebb tónusú kék ruhadarabot választunk, még vékonyabbnak is fogunk látszódni, ezenkívül ügyesen és kreatívan kombinálva tökéletes mindennapi viselet lehet a munkában is.

LILA – a hűvös matematikusok színe

A lila a béke, az uralkodás, az önzetlenség, a méltóság és a felfedezések jelképe. Aki lilát hord, az szeret dominálni. Férfiak esetében viszonylag ritka árnyalat, de nők sem hordják túl gyakran, sokan félnek tőle, és tény, hogy hordoz magában a szín egyfajta ridegséget, távolságot. Ha nehéz nap előtt álluk, amikor is hideg, tiszta fejjel kell bizonyítanunk az igazunkat, válasszunk lila blúzt vagy blézert, s máris nyert ügyünk van.