Siker

Így dolgozhatunk otthonról is hatékonyan

Számítógép, egy íróasztal megfelelő székkel, egy nagy bögre kávé és elszántság: ennyi kell ahhoz, hogy otthonról tudjunk dolgozni. Vagy mégsem?

Teljesen más hangulatban dolgozik az, aki minden reggel időben bemegy a munkahelyére, ahol munkatársak és a főnök jelenlétében teljesít. Már azzal, hogy megfelelően felöltözünk és illedelmesen viselkedünk – hiszen közösségben vagyunk – megalapozzuk a munkavégzés hangulatát. Ugyanaz a megírni- vagy elintéznivaló más színezetet kap, ha pizsamában, kócosan kucorodunk a gép elé, és tudjuk, hogy ha nem akarunk, délutánig fel sem kell állnunk az asztaltól, sőt, szétdobálhatjuk a dolgainkat, ülhetünk macskával az ölünkben, és egyáltalán, olyan lazák lehetünk, amilyenek csak a saját társaságunkban szoktunk. Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, de otthonról csak az tud eredményesen dolgozni, aki nem követi el a tipikus hibákat.

Fotó: iStock.com/Kerkez

Fotó: iStock.com/Kerkez

Ne lógjunk egész nap a neten

Nehéz úgy koncentrálni, hogy tudjuk, mi magunk vagyunk saját főnökünk – amíg le nem jár a határidő. Saját magunkat kell munkára kényszeríteni, hiszen nem néz be a főnök az irodánkba, hogy hogy állunk, nem versenyzünk a munkatársakkal, nem dolgozunk csoportban. Emiatt nehéz lehet megállni, hogy ne olyan oldalakat böngésszünk, amiknek semmi közük az adott feladathoz, és elnetezgessük az egész napot.

Mozogjunk is

Ha belejöttünk a munkába, nincs senki, aki kizökkentsen, nem csap a hátunkra a kolléganőnk, hogy menjünk kávézni ebédszünetben. Észre sem vesszük, és nyolc-tíz órát ülünk egy helyben, hiszen még az enni- és innivalót is oda tudjuk készíteni magunknak, aztán csodálkozunk, hogy fáj a nyakunk, a hátunk, és a kilók is kezdenek felszaladni. Érdemes beállítani időzítőt, ha másképp nem megy, és óránként öt-tíz percre felállni, nyújtózni, tornázni, mozogni egy kicsit. Az sem baj, ha a munka végeztével elhagyjuk a barlangunkat, szívunk egy jó adag friss levegőt, és késő délután sétálunk, biciklizünk is egy nagyot.

A magányt ne a számítógépen oldjuk

Ha otthonról dolgozunk, értelemszerűen hiányozni fog az emberi társaság, egy idő után úgy is érezhetjük, becsavarodunk. Ilyenkor nem mindig az a legjobb, ha cseten, közösségi oldalakon igyekszünk tartani a kapcsolatot másokkal. Néha jobb felállni, és beülni egy kávéra valakivel, élő, lélegző, „háromdés” emberek közé menni, mindjárt jobban fogjuk érezni magunkat.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Ne legyen túl izgalmas az irodánk

Itt a nyár, a jó idő, egy laptop segítségével akár a vízpartról vagy az erdő közepéről is képesek vagyunk dolgozni. Ez nagyszerűen is hangzik, ha tényleg képesek vagyunk koncentrálni a feladatra. Ha ezzel szemben inkább megsajnáljuk magunkat, hogy mi dolgozunk, miközben mindenki más csak szórakozik, hajlamosak lehetünk túl sok szabad programot beiktatni a munkanapba, és alig haladunk valamit. Nem baj az néha, hogy négy sivár falat nézve dolgozunk, vagy egy kellemes, de tévével nem ellátott dolgozószobából. Egy olyan helyről, ahol a csend arra emlékeztet, muszáj lesz végezni a napi penzummal, s ahová nem nyit be folyton valaki valami nagyon fontos, azonnal elintézendő családi üggyel.

Osszuk be jól az időnket

Amint le kéne ülni dolgozni – és értelemszerűen nincs kedvünk –, elkezdünk olyan, hirtelen nagyon fontossá vált tevékenységeket végezni, amikkel elkerülhetjük a konkrét munkavégzést. Például ránk tör a takarításmánia, kertészkedünk, ablakot pucolunk, porszívózunk, bármire hajlandóak vagyunk, ami munkának néz ki, de mégsem az, amit napi nyolc órában el kéne végeznünk. A másik véglet az, hogy azt csináljuk, amit kell, de nem tudjuk abbahagyni. Senki sem zárja ránk az irodát délután hatkor, ezért előfordulhat, hogy este kilenckor is „még utoljára megnézzük az e-mailjeinket”. Érdemes megfigyelni, melyek a legtermékenyebb óráink, és akkor belefeküdni abba a nyolc-tíz órába – igen, takarítás nélkül –, utána viszont szigorún kikapcsolni a számítógépet.