Siker

Egyensúlyban – Dolgok, amikről soha, és amikről bátran mondjunk le a boldogságunk érdekében

Kevés ember van, akinek ne jönne el az életében olyan időszak, amikor kicsit megdől az a kényes, és sok-sok munka árán kialakított egyensúly, amit felépített, legyen szó karrierről, magánéletről vagy családról. Vannak helyzetek, amikor erre, máskor arra billen a mérleg, egy a fontos: mielőtt elfogadnánk, hogy változnak a hangsúlyok az életünkben, jól gondoljuk át, mi az, amit érdemes feladni a boldogságunkért, és mi az, amiről sose mondjunk le.

Amiről lemondhatunk

A tökéletesség hajszolásáról

Gyerek- és fiatal felnőttkorunkban szinte mindannyian elképzelünk magunknak valamilyen életet. Elképzelésünk nemcsak arra vonatkozik, milyen munkát szeretnék, hanem arra is, hány helyre akarunk eljutni, milyen párra vágyunk és hány gyereket szeretnénk. Készüljünk fel azonban arra, hogy az élet sokszor – sőt szinte mindig – átírja ezeket az elképzeléseket. Soha ne mondjunk le a boldogságról, a sikerről azért, mert más volt a „terv”, mást képzeltünk el. Egyszerűen csak fogadjuk el, hogy néha bizony máshogy alakulnak a dolgok, ami egyáltalán nem biztos, hogy azt jelenti, rosszabbul. Ne ragaszkodjunk a fejünkben felépített légvárakhoz, ha felsejlik előttünk egy másik út a boldogságra és a sikerre.

Fotó: iStock.com/UberImages

Fotó: iStock.com/UberImages

Az önostorozást

Mindannyiunkat érnek kudarcok életünk során, vannak félresikerült kapcsolataink, rossz döntéseink a karrierünkben vagy a magánéletünkben, elrontott vizsgáink, olyan estéink, amiket szeretnénk elfelejteni. Ilyenkor a legrosszabb, amit tehetünk, ha elkezdjük hibáztatni magunkat. Az önostorozás ördögi kör, amiből nehéz kikeveredni, de sok-sok gyakorlással, önmagunk elfogadásával megtanulhatjuk, hogyan szokjunk le róla. Ne engedjük, hogy befolyásolja döntéseinket a félelem attól, hogy később majd megbánunk valamit, hiszen azt is éppannyira megbánnánk, ha valamit meg sem próbálnánk.

Azokról az ismerősökről, akik nem adnak, csak elvesznek

Bármilyen kegyetlenül is hangzik, mindenki életében akadnak olyan ismerősök, akik nem lopják magukat a szívünkbe. Lehet szó munkahelyi kapcsolatokról vagy ismerősökről a magánéletben, eljöhet az a pont az életünkben, mikor nem árt átgondolnunk, hogy az adott kapcsolatoktól kapunk-e valami értékeset, vagy épp ellenkezőleg: rombolóan hatnak ránk. Ha pedig az utóbbit érezzük, ne sajnáljuk, egyszerűen vannak emberek, akikkel nem illünk össze, és ezzel nincs semmi gond, mindkettőnk érdekében tartsuk meg a kellő távolságot.

Amit ne adjunk fel

Az egyéniségünket

Nem arról van szó, hogy ne változhatnánk, hiszen az egész életünk, a múltunk, a kapcsolataink, minden formál minket, változtatja az egyéniségünket. Azonban mindig figyeljünk arra, hogy ne adjuk fel önmagunkat semmi és senki kedvéért. Merjünk bátran extrovertáltak vagy introvertáltak lenni, nevessünk hangosan, vagy épp legyünk visszahúzódók, a lényeg, hogy ne adjuk fel önmagunkat, próbáljunk mindig önazonosak lenni, saját magunkból és képességeinkből önbizalmat meríteni a munkánkban és a magánéletünkben is.

Fotó: iStock.com/jacoblund

Fotó: iStock.com/jacoblund

Az álmainkat

Hiszen az álmok azok, amik előrevisznek, legyen szó apróságról vagy hatalmas dologról, amiért akár egy életen át is dolgoznunk kell. Soha ne adjuk fel legnagyobb álmainkat a kötelességekre, a lehetetlenre vagy a nem megfelelő időzítésre hivatkozva. Ha úgy érezzük, hogy csak ez az, amitől teljesnek és boldognak érezzük magunkat, akkor megéri küzdeni érte, bármi áron.

A családunkat

Mindannyiunk számára fontosak a gyökereink, ahonnan jöttünk, ahol megtettük első, ügyetlen lépéseinket az életben. Soha ne mondjunk le a szeretteinkkel töltött időről, soha ne soroljuk őket a második helyre, inkább tanuljuk meg egyensúlyban tartani az életünket. Előfordulhat, hogy a munka egy időre nagyobb hangsúlyt kap az életünkben, az egyetlen, amit ilyenkor tehetünk, ha mindig gondoskodunk róla, hogy időben visszabillenjen a mérleg.