Siker

Kuponkirálynők – így spóroljunk vásárlás közben

Vásárolni jó dolog, de hacsak a pénztárcánk nem egy aranybányát rejt, bizony át kell gondolnunk, mire és mikor adunk ki pénzt.

Ruhákra, kiegészítőkre, kellékekre, sminkekre rengeteget el lehet költeni, hiszen egyik bolt és divatlap csábít a másik után. Ám miközben az ételre vagy az egészségvédelemre költött pénzt egyszerűen meg tudjuk magyarázni magunknak és a hozzátartozóinknak is, a harmadik új ruhát abban a hónapban már sokkal nehezebben veszi be a gyomor. Épp ezért érdemes kihasználni minden akciót, kupont és lehetőséget, hogy ezek a vásárlások ne jelentsenek olyan nagy terhet.

Éljen az internet!

Mielőtt egy méregdrága butikban megvennénk a ruhát/kiegészítőt/cipőt/műszaki cikket/bármit, ami annyira tetszik, adjunk magunknak néhány napot. Ezalatt egyrészt lehiggadunk, másrészt internetes keresgélés során töredék áron megvehetjük ugyanazt úgy, hogy még házhoz is szállítják. Bizonyos áruházak online kedvezményekkel csábítják vevőiket, ezeket is érdemes figyelni és kihasználni. Külön jó pont az internetnek, hogy a lakásunkból, nyugodt körülmények között is vásárolhatunk anélkül, hogy plázákban tülekednénk a tömegben.

Fotó: iStock.com/millann

Fotó: iStock.com/millann

Jöhetnek a kuponok!

Számtalan újságban, magazinban vagy üzletben kapunk kivágható kuponokat, amiket záros határidőn belül ugyan, de felhasználhatunk. Nemcsak ruhákat vagy szépítőszereket, de élelmiszert vagy más hasznos dolgot is vásárolhatunk, sok kicsi sokra megy alapon. Nézzük át a postaládánkba dobott reklámújságokat is, mert gyakran azokban rejtenek el akár jelentős kedvezményekre jogosító cetliket. Figyeljük meg, hogy a kedvezmény az akciós termékekre is vonatkozik-e, ha igen, duplán nyert ügyünk van. Persze csak akkor, ha az akció kihirdetése előtt nem árazták fel annyira a termékeket, hogy még kuponokkal is pont annyiért vehetjük meg őket, amennyiért bármikor máskor is megtehetnénk. Szóval ne csak a kuponokat gyűjtsük, de a matektudásunkat is tartsuk frissen! Hasonlítsuk össze a különböző üzletek árait, figyelembe véve az akciókat, így nem bolyongunk majd, hanem céltudatosan vásárolhatunk.

Szezonális vásárlás

Persze mindig az adott évszakra a legkönnyebb vásárolni, hiszen azokat a termékeket látjuk a kirakatban, és mondjuk a zöldségek és gyümölcsök esetén érdemes be is tartani az idényvásárlást – a felesleget maximum lefagyasztjuk. Ám ruhák, kiegészítők vagy bármi más esetén akkor járunk jól, ha a szezon előtti és utáni leárazásokra hajtunk. Így persze nem viselhetjük azon a nyáron a szeptemberben megvett bikinit, de – feltéve hogy már nem vagyunk gyerekek – jövő nyáron az még ugyanolyan jól fog jönni. A lejárt szezonú cuccoktól pedig időnként mintha úgy akarnának szabadulni a boltok, mint a lejárt szavatosságú érlelt sajtoktól, és tényleg fillérekért nyomják őket a kezünkbe.

Járjunk piacokra!

Bár egyszerűbbnek tűnik egy bevásárlóközpontban beszerezni egyszerre mindent, amit szeretnénk, élelmiszerek tekintetében sokkal olcsóbban, jobb árut szerezhetünk be a piacokon. Ha már megvannak a kedvenc standjaink, hasznos tippeket kaphatunk az eladóktól, alkudozhatunk, és tényleg rengeteg mindent megvehetünk olcsóbban, főleg a piacozási idő vége felé.

Fotó: iStock.com/Povozniuk

Fotó: iStock.com/Povozniuk

Ami épp nem kell

Azok az ételek, italok, amik nem fogytak el, nem kell, hogy a kukában végezzék. Fagyasszuk le őket, és később nagyon jól jönnek majd a főzésnél, vagy egy olyan napon, amikor nincs időnk órákig a konyhában sürgölődni. A kamrában legyen hely az akciósan vásárolt, biztosan elfogyó használati cikkeknek, tartós élelmiszereknek, így kis készleteket halmozhatunk fel. A szemetet gyűjtsük szelektíven, és hasznosítsuk újra, amit csak tudunk: a gyerekek imádják a papír- és kartonhulladékokat, de ha fával fűtünk, a kuponmentes, feleslegesnek titulált akciós újságok is jó kis gyújtósok lesznek az ősszel. A régi ruhákat sem muszáj kidobni, hiszen el is adhatjuk, át is szabhatjuk őket.