Siker

4 ok, ami miatt még a legjobb dolgozók is felmondhatnak

Egyre nagyobb a verseny a munkaerőpiacon a munkaerőhiánynak köszönhetően – ezért érdemes megtartanunk a legtehetségesebb dolgozóinkat, ha főnökök vagyunk. Csakhogy ez nem mindig sikerül, akkor sem, ha mindent megteszünk a dolog érdekében – ezeket a hibákat követhetjük el, amelyek ahhoz vezetnek, hogy a legjobb dolgozóink is felmondanak.

Túlhajszoltakká válnak

Az lenne az alapvető, hogy ha valaki ügyes, és gyorsan elvégzi a dolgát, nem használjuk ki, és pakolunk még rá feladatokat – ez ahhoz vezet, hogy túlhajszolttá válik, és előbb-utóbb kiég, kedvetlen lesz, majd felmond. Úgy érezheti, hogy a kiemelkedő teljesítményét nem elismerik, hanem inkább büntetik.

Robotmunkásnak érzik magukat

Ha egy főnököt kizárólag a számok, a bevételek és a számszerűsíthető eredmények érdekelnek, akkor kiveszik az ember a munkából, és az alkalmazott úgy érezheti, hogy robotmunkát végez. Ez nagyon hamar kilátástalansághoz és motivációhiányhoz vezethet, ez pedig megalapozza azt, hogy az alkalmazott ne érezze jól magát a munkahelyén, és el akarjon menni.

Fotó: iStock.com/ fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

Egyenlőtlen bánásmód

Ha valakivel kivételezünk a többi munkavállalónk hátrányára, ráadásul minden különösebb érdem nélkül, a többi alkalmazott, mindegy, mennyire tehetséges, motiválatlanná válik. Egy ilyen munkakörnyezetben nehéz egészséges csapatot fenntartani, és előbb-utóbb azt vehetjük észre, hogy hullanak a legjobb dolgozóink, mint a legyek.

Dicséret hiánya

Ha mindig csak követelünk a munkavállalóinktól, és nem dicsérünk, hamar úgy érezhetik, hogy nem vagyunk megelégedve a munkájukkal. Ez pedig egyenes út a felmondás felé, hiszen mindenki szereti megbecsültnek érezni magát, és tudni, hogy a kemény munkáját észreveszik a felettesei. Ha nem szeretnénk, hogy a legjobb dolgozóink felmondjanak, erre is figyelnünk kell.