Siker

A hasonlítgatás mérgező hatásai

Hányszor fordul elő velünk, hogy másokat figyelve arra gondolunk, bárcsak mi is ezt csinálhatnánk? Nekik miért megy minden olyan simán, nekem miért nem? Ennek ellenpontjaként, hányszor ítéljük el az embereket csak azért, hogy jobban érezzük saját magunkat? Egy biztos: egyik verzió sem fog minket boldoggá tenni. Nézzünk meg két jellemző okot, amik miatt akaratlanul is összehasonlítjuk saját magunkat másokkal.

Közösségi terek

Ha elkezdünk szemezgetni a közösségi oldalakon, azt lájuk, hogy milyen elképesztő élete van az embereknek. Nagyszabású partik, kifogástalan testek, fantasztikus utazások, tökéletesen megkreált ételek. Ilyenkor hajlamosak vagyunk leértékelni a saját életünket. „Én miért nem járok ilyen partikra?” „Miért nincs ilyen alakom?” „Miért nem utazgatok ilyen gyönyörű helyekre?” Holott ez a virtuális világ, ami alapján összehasonlítjuk saját életünket másokéval, az esetek többségében nem valódi. A képek beállítottak, megszerkesztettek, feltöltőjük pedig életének mindig csak a legszebb, a napos oldalát mutatja be. Nincs kép az unalmas pillanatokról, veszekedésekről, rosszul sikerült vacsoráról, bánatról. Így ez a hamis kép teljesen feleslegesen kelt bennünk és életünkkel kapcsolatban rossz érzéseket.

Fotó: unsplash.com/ErikLucatero

Fotó: unsplash.com/ErikLucatero

Ítélkezés

De akkor kinek az életével hasonlítsuk össze sajátunkat? Mitől érezhetjük jobban magunkat? Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a válasz egyszerű: ott vannak azok, akiknek rosszabb életük van a miénknél. „Ha valaki túlsúlyos, miért nem eszik kevesebbet?” Ha valakinek nincs elég pénze, miért nem vállal több munkát?” „Ha valaki nem talál párt, miért nem változtat a gondolkodásán?” Az ítélkezéstől ösztönösen jobbnak tartjuk magunkat, hiszen valamit mi csinálunk jobban, mi mondhatjuk meg, mi a baj a világgal. De ez vajon kinek jó? Ettől boldogabbak leszünk? Ahogy mi nem ismerjük az általunk irigyelt emberek életének árnyoldát, úgy nem tudhatjuk, hogy az „elítélt” személy milyen okok miatt van abban a bizonyos élethelyzetben.

Két tipp, amivel helyettesíthetjük az összehasonlítgatást:

1. Értékeljük jobban a saját életünket


Ahelyett, hogy mások életét kísérnénk figyelemmel, koncentráljunk a sajátunkra. Becsüljük meg, amink van, és azokat, akik szeretettel vesznek minket körül. Értékeljünk minden pillanatot, mert csak egy életünk van!

2. Próbáljunk megértők lenni, ne pedig ítélkezők


Sokkal bölcsebb tartózkodni a negatív gondolkodásmódtól. Ha mások felett bíráskodunk, attól még a saját életünk nem lesz jobb. Ellenben ha empatikusabbak vagyunk, sokkal inkább megérthetünk egy másik nézőpontot, és így tanulhatunk, fejlődhetünk.