Siker

5 lépés, hogy egyensúlyt teremtsünk a munka és a magánélet között

Bármikor előfordulhat, hogy hirtelen feltornyosulnak a feladatok körülöttünk, hogy szinte egyik napról a másikra arra eszmélünk, hogy a munka mellett nem is jut időnk önmagunkra, a családra, a magánéletünkre. Pedig fontos az egyensúly megtartása a hatékonyabb munkavégzés, no és a saját egészségünk miatt is. Érdemes ezért is odafigyelni arra, hogy ne vesszünk el teljes mértékben a munkánkban. Mutatunk 5 lépést, ami segíthet megteremteni az egyensúlyt a munka és a magánélet között.

Tanuljuk meg, hogyan tudunk elengedni dolgokat

Beleeshetünk ugyanis abba a hibába, hogy mindent meg akarunk csinálni, és természetesen tökéletes munkát szeretnénk végezni. Ez olykor kivitelezhető is, de amikor összesűrűsödik minden, a szakemberek szerint érdemes súlyozni a dolgokat, és nem ragaszkodni azokhoz, amik nem olyan fontosak vagy lényegesek. Persze végezzük el a munkát tökéletesen, de ne ragaszkodjunk az apróságokhoz és a semmiségekhez fölöslegesen.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Szabjunk határt a munkavégzésnek

Vagyis legyen vége mindennap a munkaidőnknek, hagyjunk időt magunkra, a családra és a magánéletünkre. Túlórázzunk mértékkel, és a hétvégén próbáljunk meg pihenni és feltöltődni, ne áldozzuk minden napunkat és minden óránkat a munkára. És tartsuk is magunkat ezekhez a határokhoz.

Osszuk be az időnket

Gondoljuk végig, mikor vagyunk a leghatékonyabbak, mikor kevésbé. Melyik napszakban, melyik órában milyen feladatokat kell elvégeznünk (gyerekért menni, bevásárolni, enni, aludni). Készítsünk időbeosztást, amiben mindennek megvan a maga helye, és tartsuk is be az órarendet.

Szakítsunk magunkra időt

Még akkor is, ha úgy érezzük, „luxus”, és hogy abban a fél vagy egy órában még annyi mindent el tudtunk volna intézni. Legyünk egy kicsit önzőek, ami fontos – saját magunk és a környezetünk számára is. Ne sajnáljuk magunktól az énidőt!

Kérjünk segítséget

Ha úgy látjuk, hogy a munka túlnőtt rajtunk, ne habozzunk segítséget kérni. Nem ciki. Sőt, ha belátjuk, hogy végesek a kapacitásaink, és a jobb teljesítmény érdekében szükségünk van valaki segítségére, akkor hajrá, kérjük meg, hogy végezze el ezt vagy azt a feladatot. Majd visszaadjuk neki valamikor.