Siker

Így küzdhetünk az ellen, hogy a félelmeink akadályozzanak minket

Az emberek nagy részének van valami teljesen irracionális, mindenféle valóságalapot nélkülöző félelme: hogy a leggyakoribbakat említsük, van, aki fél a pókoktól, retteg a repüléstől, vagy például attól, hogy sok ember előtt kell beszédet tartania. Ezek viszont megkeseríthetik az életünket, és megakadályozhatják, hogy előre jussunk akár a karrierünkben, akár a magánéletünkben. Az alábbi tippek segíthetnek legyőzni ezeket a félelmeket, hogy teljes életet élhessünk nélkülük.

Derítsük ki, honnan erednek a félelmeink

Ezekre a félelmekre is igaz, hogy nem tehetünk ellenük semmit egészen addig, amíg meg nem értjük, miért alakultak ki. Ha megvan az ok, el lehet kezdeni dolgozni a megoldáson, de addig sok értelme nincs, hiszen nem tudunk majd a probléma mélyére látni. Nem mindegy, hogy valaki azért nem ül autóba, mert volt már balesete, vagy csak azért, mert sok katasztrófa-filmet néz autóbalesetekkel a középpontban – mindegyik esetet máshogyan kell kezelni.

Jöjjünk rá, hogy változásra lesz szükségünk

Mindegy, hogy egy új munkalehetőség vagy egy kínos történés döbbent rá minket, hogy változtatnunk kell, a lényeg az, hogy tudatosítsuk: valóban muszáj valamit tennünk az ellen, hogy ezek a félelmek irányítsák az életünket. Ha ezzel szembenézünk, és realizáljuk magunkban, akkor megindulhat a folyamat, de enélkül nem.

Fotó: iStock.com/joegolby

Fotó: iStock.com/joegolby

Keressünk példaképeket

Figyeljünk olyan emberekre, akik sikeresek, és elérték már azt az életükben, amit mi szeretnénk – és képzeljük magunkat a helyükbe. Vajon ők is ugyanattól félnek, mint mi? Valószínűleg nem – merítsünk ihletet abból, hogy ők hogyan oldják meg a problémáikat.

Kérjünk segítséget

Mindegy, milyen félelemről van szó, ne küzdjünk vele egyedül – keressünk segítséget olyanoktól, akik nem félnek úgy, mint mi, és tudnak nekünk segíteni abban, hogy reálisabban lássuk az adott helyzetet. Ha például félünk a repüléstől, beszélgessünk légiutas-kísérőkkel, ha pedig gyűlöljük a pókokat, kérdezzünk nyugodtan az állatkereskedés eladóitól azzal kapcsolatban, hogy mennyire veszélyesek valóban ezek a nyolclábúak. Az információ a titok: minél több van a birtokunkban, annál kevesebb az irracionális félelmünk.