Siker

Öt dolog, amit Berlinről mindenkinek tudnia kell, mielőtt idelátogat

Németország fővárosa igazán különleges hely – gyakorlatilag semmilyen másik városhoz nem hasonlítható, ennek pedig valószínűleg sok köze van az évtizedes szétosztottságához és kalandos, tragédiáktól tűzdelt történelméhez. Ha valaki idelátogatna, az alábbi öt dologra mindenképpen készüljön fel – így biztosan nem éri meglepetés, és tudni fogja, hogyan vesse bele magát a legjobban a városba.

1. Berlinben mindenki sörözik – mindenhol

Persze, gondolhatnánk, hiszen Németország fővárosában mi mást csinálhatna az ember? De Berlinben tényleg mindenkinek sör lóg a kezében, még a metrón is, ahol pedig elméletileg tilos lenne még alkoholmentes italt is fogyasztani. Az hagyján, hogy délután a németek beveszik a bárokat és kocsmákat, de már kora reggel sörrel a kezükben hesszelnek a parkokban, és úgy viselkednek, mintha semmi dolguk nem lenne a világon. Ha be akarunk olvadni, mi is vegyünk egy üveggel magunknak a sétálgatáshoz is – ártani nem árt, főleg, ha a nyári időszakban megyünk, és nagyon kell a frissítő.

Fotó: Stuth Nagy Niki

Fotó: Stuth Nagy Niki

2. Berlin nem szép – de nagyon menő!

Ha valaki gyönyörű sugárutakat vár, vagy letisztult, elegáns épületeket, az nagyot fog csalódni Berlinben – persze van néhány városrész, ahol találhatunk ilyen létesítményeket, de erre a városra egyáltalán nem ez a jellemző. Bár Berlin folyton épül és újjáépül (a daruk legalább annyira a városkép részei, mint a tévétorony), mégsem lehet olyan környéket találni, ami egyértelműen több utcán keresztül szép, rendezett és graffititől mentes – esetleg a múzeumnegyedben, de az meg olyan steril, mintha nem is Berlinben lennénk.

Fotó: Stuth Nagy Niki

Fotó: Stuth Nagy Niki

3. Graffiti graffiti hátán

Amikor először megérkeztünk a városba, azt hittük, hogy a legrosszabb negyedben kaptunk szállást – annyi volt a graffiti a házakon, mint itt a nyolcadik kerület leghúzósabb részein sem. De aztán hamar rájöttünk, hogy az egész város ilyen, és szinte nem találni olyan utcát, amit ne díszítenének dögivel egyébként nagyon szép és mutatós rajzok. Berlin a graffitik városa – aki nem így gondolja, az szálljon le bárhol a belvárosban a metróról, és meglátja!

Fotó: Stuth Nagy Niki

Fotó: Stuth Nagy Niki

4. Berlint a fiatalok lakják

A graffitin kívül az tűnt fel legelőször számunkra, hogy egyszerűen 30-35 felett nem nagyon látunk senkit a városban – úgy tűnt, mintha az idősebb generáció egyszerűen eltűnt volna Berlinből. Persze azt is érdemes hozzátenni, hogy csak a belvárosban mozogtunk, de elég biztosan kijelenthetjük, hogy Berlin a fiatalok városa.

Fotó: Stuth Nagy Niki

Fotó: Stuth Nagy Niki

5. Az éjszakai élet nagyon furcsa

Berlinben vannak klubok, ahová olyan pofonegyszerű bejutni, mint itthon egy másodosztályú, kicsit már divatjamúlt diszkóba, de vannak olyanok, amelyek órás sorbanállást igényelnek, és még ekkor is csak a kidobók szimpátiáján múlik, hogy beengednek-e valakit, vagy sem. Mi kicsit felkészületlenül elindultunk a legendás Berghainba, ami a világ top 10 klubjainak egyike, és egy órát álltunk sorba nyitás előtt, hogy aztán a kidobók egy legyintéssel eltessékeljenek minket, mindössze annyi magyarázatot adva, hogy „no is no”, vagyis a nem az nem. Később kiderült, hogy különböző tippek és trükkök léteznek arra, hogy a kidobók kegyeibe férkőzzünk, kezdve a fekete öltözettől a telefonnyomkodás mellőzésén keresztül a kizárólag németnyelv-használatig – mi mind a három alapvizsgán elbuktunk, így nem is csoda, hogy ballaghattunk haza reményvesztetten.