Siker

7 trükk, amelyekkel legyőzhetjük a repüléstől való félelmünket

Nézzünk szembe a helyzettel: az, hogy mi, emberek repülünk, nem természetes dolog. A természet arra teremtett bennünket, hogy két lábbal a földön járjunk, ezért nem is biztos, hogy a levegőben kellene repkednünk. Ha felszállunk egy gépre, az életünket teljesen egy idegen, a pilóta, és az egyébként nem hibabiztos repülőgép kezébe adjuk. Hát csoda, hogy rengetegen vagyunk, akik nagyon félnek a repüléstől? Én is ehhez a csoporthoz tartozom, utazni viszont szeretek, úgyhogy döntenem kellett: vagy behódolok a félelemnek, vagy teszek ellene. Nekem ez a 7 tipp vált be a leginkább abban, hogy kicsit kevésbé szorongjak, ha fel kell szállni a gépmadárra.

Nevezzük meg, pontosan mi is az, amitől félünk

Elég nyilvánvaló: a zuhanástól, nem? De valójában nem ez az, ami a szorongásunkat kiváltja – van, aki nem bírja a zajokat a repülőn, van, akit a turbulencia készít ki, és van, aki a zárt térben jobban terjedő betegségektől kap pánikrohamot. Fontos, hogy megfogalmazzuk, mi pontosan az, amitől tartunk, ahhoz, hogy képesek legyünk megküzdeni vele.

Tudjuk, milyen zajok normálisak

A legtöbb félelmünk repülés közben a tudatlanságunkból fakad, mint ahogyan ez az élet többi területén is hasonlóképpen van. Éppen ezért, ha megkérjük az egyik légiutas-kísérőt, hogy magyarázza el, melyik zaj honnan ered, vagy egészen egyszerűen többet repülünk, és hozzászokunk a különböző hangokhoz, már sokat segíthetünk a helyzetünkön.

Fotó: unsplash.com/StephenLeonardi

Fotó: unsplash.com/StephenLeonardi

Nézzük meg előre, milyen turbulencia várható

Már vannak olyan weboldalak, amelyeken ilyesminek is utánanézhetünk – ha tudjuk, hogy egy kicsit rázósabb lesz az utunk, ráadásul szó szerint, akkor könnyebben fel tudunk készülni rá, és tudjuk majd, hogy nem azért remeg a gép, mert azonnal le fog zuhanni. Sőt, ha nagyon félünk, akár még egy másik járatra is foglalhatunk, ha éppen komolyabb turbulenciát mondanak azon a napon, amikor repülünk.

Ne igyunk alkoholt

Nagyon csábító lehet az az egy-két pohár bor felszállás előtt vagy éppen a levegőben – hiszen ettől kevésbé fogunk izgulni, és megnyugszunk egy kicsit, nem igaz? Egyáltalán nem – szakértők szerint repülés közben még rá is tesz egy lapáttal a szorongásunkra az, ha alkoholt fogyasztunk. Inkább igyunk bőven vizet, hiszen a levegőben könnyebben kiszáradunk, és együnk valami könnyűt felszállás előtt.

Tereljük el a figyelmünket

Ez az, ami a legfontosabb tipp mind közül: ha nem arra figyelünk, mennyire félünk, sokkal hamarabb vége az útnak is, és kevésbé fogunk szorongani. Bármi, ami egy kicsit is eltereli a figyelmünket, működhet: olvassunk, nézzünk filmet, beszélgessünk az útitársunkkal, vagy aludjunk, ha éppen úgy érezzük, fáradtak vagyunk. Az a lényeg, hogy ne koncentráljunk a repülés tényére, és arra, hogy bármikor lezuhanhatunk.

Fotó: iStock.com/anyaberkut

Fotó: iStock.com/anyaberkut

Figyeljünk oda a biztonsági előírásokra

Még véletlenül se képzeljünk el olyan szcenáriót, amikor szükségünk lesz rájuk, de ha meghallgatjuk és megjegyezzük, mit tegyünk vészhelyzet esetén, felkészültebbnek érezhetjük magunkat. A felkészültség pedig igazán aranyat ér a szorongás ellen, hatására úgy érezhetjük, hogy nem a történések elszenvedői vagyunk, hanem mi is tehetünk valamit, hogy biztonságban hazajussunk.

Legyenek relaxációs ötleteink

Tanuljunk ki egy légzési technikát, vagy vigyünk magunkkal illóolajokat, amelyek segítenek megnyugtatni az idegeinket. Nem árt, ha ezeket előtte a földön, otthon is kipróbáljuk, így ha találunk valamit, ami tényleg működik számunkra, vihetjük magunkkal a gépre is. Persze jógázni ne kezdjünk a sorok között – de egy nyugtató zenei lejátszási listát bármikor bevethetünk.

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai, Ne szorongj, utazz! – Fóbiakezelés hi-tech módra című adása. A stúdióban beszélget Kenéz Zsófia, Nagy-Kalózy Eszter, dr. Süli Ágota és meglepetés-férfivendégünk.

Az előző adást ezen a linken nézhetjük vissza.