Siker

Az állandó halogatás helyett: tegyük végre rendbe a pénzügyeinket

A nagytakarítás szükségessége nem csak az otthonunkra lehet igaz. Még ha rendszeresen ellenőrizzük is, fontos, hogy időnként alaposan átnézzük a pénzügyeinket, és rendbe tegyük a bankszámlánkat, lekötéseinket, befizetéseket és kiadásokat. Erre nemcsak azért lehet szükség, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés, de akár szert tehetünk egy jó megtakarítási lehetőségre amellett, hogy nagyon megnyugtató az érzés, hogy minden rendben van a pénzünkkel.

Üzenetet kapunk a pénzmozgásokról, rendszeresen használjuk a kártyánkat bevásárlásnál, tudjuk, mennyi a bevételünk és a számlaegyenlegünk – de vajon elég ennyi ahhoz, hogy rendben tudjuk a pénzügyeinket? A szakemberek szerint olykor érdemes leülni, és alaposan átrágni magunkat a kiadásainkon és a bevételeinken – ami nemcsak hasznos, de megnyugtató is lehet (ha minden rendben van, természetesen).

Fotó: iStock.com/SARINYAPINNGAM

Fotó: iStock.com/SARINYAPINNGAM

Amikor a kevesebb több – a pénz esetén is

Amikor nagytakarításról és selejtezésről beszélünk, azt szoktuk mondani, hogy ne tartsunk fölösleges holmit otthon, csak annyit, amennyire éppen szükségünk van – a feleslegtől szabaduljunk meg. Nos, a pénz esetében is egy kicsit hasonlóan érdemes gondolkodni.

  • Ha nem értünk hozzá, kérjünk időpontot a könyvelőnktől és tegyük rendbe az adóbevallásunkat és mindent, ami az adóhatósággal kapcsolatban van. Tegyük tisztába, hgy milyen teendőink vannak erre az évre vonatkozóan, illetve a jövő évben a következő bevallásig. Az esetleges hátralékot fizessük be.
  • Figyeljük a havi kiadásainkat és próbáljuk meg minimalizálni azt. Ami fölösleges, azt írjuk össze, és a következő hónapban már ne költsünk rá. Számoljuk össze a szükséges kiadások tételét. Ne feledkezzünk meg az olyan havi kiadásokról sem, mint a rezsi, a telefonszámla és más havi rendszerességgel történő kiadás.
  • Nézzük végig a befektetéseinket. Ha szükséges, keressük fel a bankunkat és az ügyintéző segítségével is átnézhetjük, hogy melyik éppen milyen stádiumban van.
  • Nézzük végig a különböző szolgáltatások (például telefon, kábeltévé) szerződéseit, és ha úgy látjuk, kevesebbel is „elvagyunk”, akkor kérjük át magunkat olcsóbb, gazdaságosabb csomagra.
  • Ha mindezzel megvagyunk, hasonlítsuk össze a havi bevételeink teljes összegét a kiadások teljes összegével. Ami megmaradt, arra „nincs szükségünk”, vagyis a legjobban akkor járunk, ha a fennmaradt összeget megtakarítjuk – például állandó megbízást adunk, hogy az minden hónapban egy megtakarítási számlára kerüljön. Ehhez, illetve a rendelkezésünkre álló lehetőségekhez ugyancsak kikérhetjük a banki ügyintéző segítségét.
Fotó: iStock.com/Melpomenem

Fotó: iStock.com/Melpomenem

Online bankolás

A legegyszerűbb és legkényelmesebb módja, hogy a számlánk aktuális állapotát nyomon követhessük, ha online ellenőrizzük. Ráadásul manapság az online vásárlásokhoz is szükséges lehet az online számla – az adatainkra vigyázzunk és kezeljük bizalmasan. Ráadásul több tranzakció is olcsóbb vagy díjtalan, ha online intézzük, mintha személyesen, a bankban próbáljuk elintézni.

Valamint ha a bankunk rendelkezik okostelefonos alkalmazással, azt is érdemes lehet letölteni, hogy bárhol, bármikor tudjuk ellenőrizni a számlánkat, ha szükség van rá.

Tudatos minimalizmus

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, amikor a spórolásról és a megtakarításokról van szó, hogy fontos a tudatos minimalizmus. Vagyis ahhoz, hogy rendben legyenek a pénzügyeink, és ne nullázzuk le magunkat hónapról hónapra, próbáljunk meg ellenállni a kísértésnek, a fölösleges kiadásoknak, a szükségtelen holmik vásárlásának. Ezzel nemcsak azt előzhetjük meg, hogy túlzsúfolt legyen az otthonunk, hanem ami ennél még fontosabb, kisebb az esélye, hogy kifogyjunk a pénzünkből, hogy aggódnunk kelljen a szükséges és fontos havi kiadások fedezése vagy egy váratlanul jött kiadás miatt.