Siker

7 tipp, hogy holnaptól jobban bánjunk az idővel

Gyakran folyik ki az idő a kezeink közül? Néha úgy érezzük, azt sem tudjuk, hol áll a fejünk? Az alábbi néhány tipp segíthet jobban bánni az idővel.

Szerencsére az időmenedzsment tanulható, és érdemes is energiát fordítani rá, hiszen segítségével életünk minden területén javulás várható.

Fotó: iStock.com/grinvalds

Fotó: iStock.com/grinvalds

  1. Priorizáljunk: a nap elején vegyük sorra a feladatainkat, és listázzuk őket fontosság, valamint határidő szerint. Lehet, hogy van, ami várhat, és érdemes inkább mással kezdenünk. Ne hagyjuk, hogy a kevésbé fontos feladatok elvegyenek az értékes időnkből.
  2. Kerüljük a halogatást: persze ahogy előbb írtuk, vannak olyan feladatok, amelyek várhatnak holnapig, ám amelyek fontosak, azokat ne halogassuk. Nagyon lehéz leszokni róla, mégis megéri a fáradságot, mert életünk minden területén hasznunkra válhat, ha megszabadulunk ettől a rossz szokástól.
  3. Tervezzünk: vezessünk papíralapú vagy elektronikus naptárat, és minden fontos teendőt írjunk fel, ami eszünkbe jut, napra lebontva – így egyben láthatjuk a napunkat, és tudunk tervezni a rendelkezésünkre álló idővel.
  4. Oldjuk a stresszt: a stressz leggyakrabban akkor üti fel a fejét, ha többet vállalunk magunkra, mint amennyit elbírunk. Ez pedig testi tünetekben, kimerültségben, szétszórtságban nyilvánulhat meg – éppen ezért ne vállaljuk túl magunkat, és mindig hagyjunk időt a stresszoldó tevékenységek gyakorlására.
  5. Állítsunk fel határidőt: minden feladat esetében mérjük fel, körülbelül mennyi időt vesz majd igénybe, és állítsunk fel hozzá észszerű határidőt – nem véletlenül mondják, hogy a határidő a legjobb motiváló erő.
  6. Kezdjünk korán: a sikeres emberekben az a közös, hogy mindannyian már korán elindítják a napot. Keljünk fel időben, így lesz időnk megtervezni az előttünk álló napot, és nyugodtan fel tudunk készülni rá.
  7. Tanuljunk meg nemet mondani: udvariasan utasítsuk vissza a feladatot, ha úgy érezzük, már nincs rá kapacitásunk. Mindig nézzük meg a határidőnaplónkat, mielőtt elvállalnánk bármilyen extra feladatot.