Siker

7 ok, amiért olykor igenis önzőnek kell lennünk

Az önzetlenség szép és jó, fontos, hogy nap mint nap gyakoroljuk másokkal szemben. Mert adni jó dolog, viszont nem szabad túlzásokba esni. A szakemberek szerint az is fontos, hogy olykor sajár magunkat helyezzük előtérbe másokkal szemben – csak így védhejük meg magunkat, élhetjük túl az egyes napokat, lehetünk kiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek, boldogabbak. Mutatjuk, ez az a 7 ok, amiért olykor igenis önzőnek kell lennünk.

Megvan a különbség a között, ha olykor a középpontba helyezzük magunkat és a között, amit a hagyományos értelemben önző viselkedésnek nevezünk. Az önzőség jellemzően negatív értelemben szerepel a tudatunkban, pedig a szakemberek szerint fontos, hogy olykor mindenki egy kicsit (vagy akár nagyon) önző legyen, saját magát helyezze a középpontban, a saját igényeit, érdekeit tartsa szem előtt mások helyett. Hiszen csak így védhetjük meg magunkat az egyes helyzetekben és lehetünk kiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek – és ezáltal boldogabbak. Például fontos, hogy nekünk is legyen otthonunk, hogy eleget aludjunk és együnk. Többek között ezen igények is hozzátartoznak az egészséges önzéshez. A baj akkor kezdődik, amikor valaki nem ismer mértéket, amikor másokat eltaposva, kihasználva jut előbbre.

1. Ha mi jól vagyunk, akkor tudunk másoknak segíteni

A legjobb példa erre a repülőgépek protokollja, amikor csökken az oxigén a fedélzet levegőjében. Elmondják, hogy az oxigénmaszkot előbb saját magunkra tegyük fel, és csak aztán segítsünk másoknak is felhelyezni az eszközt. Vagyis előbb a saját egészségünkkel, biztonságunkkal foglalkozzunk. Ez a való életben is hasonlóan működik – ahhoz, hogy másokkal önzetlenek tudjunk lenni szívből, igaziból, előbb saját magunkról kell gondoskodnunk, saját magunkkal kell jól lennünk.

2. Egyensúly a munka és a magánélet között

Tudnunk kell nemet mondani a munkahelyünkön. Ha állandóan túlórázunk, hazavisszük a munkát és nem jut idő a családunkra, előbb-utóbb besokallunk, rámehet az egészségünk és a párkapcsolatunk is. Fontos, hogy a saját szabadidőnkkel is foglalkozzunk, mindenkinek jár a pihenés és a kikapcsolódás.

Fotó: unsplash.com/SoroushKarimi

Fotó: unsplash.com/SoroushKarimi

3. Fizikai és érzelmi egészség

Mindenkinek igénye van az úgynevezett énidőre, azokra a hosszabb-rövidebb időszakokra akár minden nap, amikor csak saját magával foglalkozik és olyasmit csinálhat, ami feltölti, kikapcsolja, megnyugtatja. Ilyen lehet az edzés, az olvasás, egy relaxációs fürdő vagy néhány nyugodt perc a kedvenc fánk alatt. Ha ezeket az énidőket kihagyjuk, hamarabb kiéghetünk, nem leszünk elég hatékonyak, legyen szó akár a munkáról, akár a magánéletről.

4. Tudatossággal a „robotüzemmód” ellen

A „robotüzemmód” az, amikor a mindennapjainkban nélkülözünk mindenféle tudatos jelenlétet, csak elvégezzük a megszokott rutint. Felkelünk, dolgozunk, hazamegyünk, alszunk–- mindenféle odafigyelés nélkül, automatikusan. Pedig fontos, hogy minden nap jelen legyünk minden cselekvésünknél – tudjuk, hogy mit csinálunk, miért és hogyan. Ne csak dolgozzunk, kapcsolódjunk is ki, legyen változatos minden napunk, hetünk, az életünk. És élvezzük is azt, amit csinálunk!

5. Tudjunk a saját ügyvédünk lenni

Vagyis fontos, hogy ha szükséges, meg tudjuk védeni magunkat azért, hogy mások ne használjanak ki, ne gázolhassanak át rajtunk. Hiszen több olyan ember is lehet a környezetünkben, aki a gyengébb, kedvesebb, önzetlenebb emberekre „vadászik”, hogy őket kijátszva, kihasználva jusson előrébb a munkahelyen vagy az életben. Ne hagyjuk, hogy ezt tegyék velünk, legyünk a saját magunk ügyvédei és védjük meg magunkat.

Fotó: unsplash.com/AllefVinicius

Fotó: unsplash.com/AllefVinicius

6. Önbizalmat adhat

Ha az önértékelésünk a helyén van, és tisztában vagyunk a saját képességeinkkel, határainkkal, tudunk nemet mondani, és egészséges önzés jellemez bennünket, az minden kétséget kizáróan önbizalmat adhat nekünk, amit a munkában és a magánéletünkben egyaránt tudunk kamatoztatni.

7. Inspirálhat másokat

Azzal, hogy megmutatjuk a környezetünkben lévő embereknek, hogy milyen is az egészséges önzés, miközben önzetlenek és segítőkészek vagyunk másokkal, valószínűleg inspirálóan is hatunk rájuk. Példamutató lehet az a könnyed erő és határozott gyengédség, amelyre ezáltal szert tehetünk. A magabiztosság és az önbizalom, amely az egészséges önzés és segítőkész önzetlenség keverékeként jelen van az életünkben, sikeresebbé és boldogabbá tehet bennünket – ami szuper példa és inspiráció lehet mások számára.

A témával Az önimádat korát éljük? címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A stúdióban beszélget Koós Réka, dr. Feke-Gyenesei Leila és Csézy, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.