Siker

Pszichológus: a vizsgadrukk ellen az alapos felkészülés és a hangos ismétlés a legjobb módszer

Az alapos felkészülés és a hangos ismétlés a legjobb módszer a vizsgadrukk ellen – mondta Földi Rita szakpszichológus.

A szakember szerint a drukk elkerüléséhez nem elegendő elolvasni a tananyagot, azt célszerű hangosan visszamondani, gyakorolni is.

Hozzátette, a vizsga miatt fellépő szorongás kezelése függ a korai szocializációtól.

Fotó: iStock.com/StockRocket

Fotó: iStock.com/StockRocket

Ha a környezete ezt támogatja, akkor úgynevezett facilitáló vagy serkentő szorongás alakulhat ki. Azonban egy túlféltő környezet folyamatosan gátolja a gyermek tapasztalatszerzését, ami kudarckerülő, esetleg kudarckereső viselkedéshez vezethet. Az utóbbi azt jelenti, hogy hajlamossá válhat túlzott célokat kitűzni maga elé – mondta.

Hozzátette, hogy a teljesítményfokozók, mint kávé, energiaital vagy nyugtató nem javasoltak vizsgázás előtt.

Néhány értékes tipp a hatékonyabb tanuláshoz:

  • Ne hagyjuk ki a reggelit! Rögtön a legnehezebb pont, reggel ugyanis hosszú percekkel tovább alhatunk, ha kihagyjuk az egész reggelizős mizériát. Csakhogy ezzel nem teszünk jót sem magunknak, sem a gyerkőcnek.
  • Aludjunk jól és eleget! Ne hagyjuk, hogy a gyerek közvetlenül a lefekvés előtt telefonnal, tablettel vagy más géppel játsszon, tévét nézzen, vagy bármi olyan eszköz közelében legyen, ami kék fényt bocsát ki, és/vagy képernyője van.
  • Mozogjunk! Nem lehet egész este a könyv fölött görnyedve ülni, mert a gyerek a mozgás hiányától is garantáltan frusztrált lesz. Tartsunk szüneteket, amikor valamilyen mozgásos játékot végzünk, labdát gurítunk a szobában, ugrálunk, birkózunk, táncolunk valami vidám zenére, amit a gyerek szeret – és mi is meg tudjuk csinálni.
  • Koncentráljon a gyerek! Mi, felnőttek öt dolgot is tudunk egyszerre csinálni, de a gyerekek nem. Ne szóljon a tévé tanulás közben, tegyünk el mindent, ami elvonná a gyerkőc figyelmét, és értessük meg vele, hogy hamarabb szabadul, ha csak a feladatára koncentrál.