Siker

8 egyszerű módszer, hogy már holnaptól kiegyensúlyozottabb életet éljünk

Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között, ám ha törekszünk rá, előbb-utóbb a dolgok maguktól a helyükre kerülnek. Kezdjük apró lépésekkel, néhány új szokás kialakításával, amelyek hosszú távon megalapozhatják a kiegyensúlyozott életünket.
  1. Egy kis kikapcs minden napra kell: ma már minden pillanatban elérhetők vagyunk az okostelefonok révén, ám a kiegyensúlyozott élet érdekében szükség van „offline” időre is – kezdjük azzal, hogy a munkából hazaérve már nem nézzük meg a céges e-maileket.
  2. Étkezzünk tudatosabban:  tapasztaljuk ki, hogy milyen ételektől érezzük jobban magunkat, és hogy amikor eszünk, azt miért tesszük – valóban éhesek vagyunk, vagy csak pótcselekvés a nassolás.
  3. Kacatmentesítés: szabaduljunk meg a felesleges dolgoktól, így lelkileg is könnyebbnek érezzük majd magunkat. Nézzünk körül a lakásban, és mérjük fel, mire van valóban szükségünk a mindennapokhoz.
  4. Az értékes kapcsolatokra koncentráljunk: olyan emberekkel töltsünk több időt, akik feltöltenek – akik pedig negatív hatással vannak ránk, ha nem muszáj, ne legyünk a közelükben.
    Fotó: Unsplash/Eli DeFaria

    Fotó: Unsplash/Eli DeFaria

  5. Húzzuk meg a határokat: jelöljük ki magunknak, hogy mi az, amihez minden esetben tartjuk magunkat. Például minimum 8 óra alvás vagy legalább fél óra aktív testmozgás naponta – előbb-utóbb szokássá válnak ezek a dolgok.
  6. Vezessünk naplót: ez a legjobb módja az önreflexiónak. Legyünk maximálisan őszinték, úgy írjuk, hogy azt senki nem fogja elolvasni. Mindenkinek vannak negatív érzelmei, amelyeket ki kell valahogy engedni.
  7. Bánjunk a pénzügyeinkkel is tudatosan: mindig kövessük figyelemmel, hogy mire mennyit költünk, és hó elején tervezzük meg a havi költségvetésünket, a nem várt kiadásokra is félretéve valamennyit.
  8. Ne vállaljuk túl magunkat: csak arra mondjunk igent, amit jó szívvel tudunk megtenni és amire van kapacitásunk. Ha elvállalunk olyat is, amivel kapcsolatban negatív érzéseink vannak, vagy amihez erőnkön felül kell teljesíteni, az előbb-utóbb kiégéshez és csalódáshoz vezet.