Siker

Egy friss kutatás szerint a világ legnagyobb része menthetetlenül pesszimista

Szokták mondani, hogy a magyar egy nagyon depressziós és pesszimista nép – egy friss kutatás szerint ezzel nem vagyunk egyedül, ugyanis a bolygó lakosságának nagyon nagy része elég borúlátó. Persze ez mindig azon is múlik, hogy éppen milyen a politikai és környezetvédelmi helyzet, de mostanában elmondható, hogy a közhangulat nem éppen rózsás.

Az Ipsos MORI közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése szerint a világ nagy része kifejezetten pesszimista és borúlátó. Ami nagyon meglepő, az az, hogy mi magyarok csak a lista közepén állunk – annak ellenére, hogy rólunk azért az a hír járja, hogy kivételesen pesszimisták vagyunk. Most kiderült, hogy mégse mi vagyunk a legpesszimistábbak – Brazília és Dél-Afrika például még rajtunk is jócskán túltesz.

De hogy lehet a pesszimizmust mérni? A közvélemény-kutatók több olyan témában kérdezték az országok résztvevőit, mint például a hazai gyilkossági ráta vagy a tinédzserkori terhesség, és megnézték, hogy a hivatalos statisztikákhoz képest mennyire adtak hiteles választ.

Fotó: iStock.com/pecaphoto77

Fotó: iStock.com/pecaphoto77

A skála legrosszabb végén Dél-Afrika áll, itt igazán negatívan látják az ország helyzetét. Érdekes, hogy az egy évvel korábbi sereghajtó India volt, ez az ország most az ötödik helyre csúszott, ami természetesen javulásnak számít. Magyarország a skála közepe tájékán helyezkedik el, a 38 vizsgált ország közül a 18. legpesszimistábbnak számít.

A skála másik felén, az optimista országok között érdekes eredményeket találunk: Svédország, Norvégia és Dánia a legbizakodóbb a vizsgált nációk közül.

A kérdések közül az ország egészségi helyzetére utaló részben is a lista közepén állunk, a tinédzserkori terhességek számának megbecslése is pesszimistábbra sikeredett, mint az igazi helyzet, de még így is középtájt helyezkedünk el. Érdekes, hogy a terrortámadások számának megbecslésében meglepően jók voltunk.