Siker

5 tipp, hogy okosabban, és ne többet dolgozzunk

Egy irodában nagyon könnyen elterelődhet a figyelmünk, és nem leszünk olyan hatékonyak, mint szeretnénk – pláne, ha az az iroda open office, vagyis egy légtérben vagyunk minden beszélgetni igen, de dolgozni nem kívánó kollégával. Az alábbi öt tipp segíthet abban, hogy hatékonyabbak legyünk, és okosabban, ne többet dolgozzunk!

1. Készítsünk részletes tervet!

Ha óráról órára lebontjuk, mit kell csinálnunk, kevesebb az esély arra, hogy elterelődik a figyelmünk, vagy valami másba kezdünk anélkül, hogy a másikat befejeztük volna. Legyen egy részletes tervünk arra, hogy hogyan fog kinézni a munkanapunk, és tartsuk is magunkat hozzá!

2. Változtassuk meg a munkakörnyezetünket!

Aranyos dolog, ha tele van otthonról hozott limlommal, cetlikkel, növényekkel a munkakörnyezet, de ha hatékonyak akarunk lenni, a nagy részét egészen nyugodtan dobjuk ki (vagy vigyük vissza haza)! A minimalista munkakörnyezettől sokkal jobban tudunk majd dolgozni, mivel ez bizonyítottan arra sarkall minket, hogy minél előbb minél több dolgot megcsináljunk.

3. Legyünk őszinték a barátainkkal és a kollégáinkkal!

Ha nem érünk rá csevegni, mondjuk meg – ez nem illetlenség, egyszerűen azért vagyunk a munkahelyünkön, hogy dolgozzunk, és nem azért, hogy beszélgessünk. Ezt nyugodtan közölhetjük a barátainkkal is, akik online zaklatnak, és a kollégákkal is, akik kávézás közben órákig nyújtanák a csevejt. Legyünk udvariasak és kedvesek, de határozottak!

Fotó: iStock.com/VasylDolmatov

Fotó: iStock.com/VasylDolmatov

4. Dugjuk be a fülünket!

Mármint nem füldugóval, de néhány nyugodt, inspiráló dal nagyon jól jöhet, ha éppen nyüzsög az iroda, és gondolkodni sem tudunk a hangzavarban. Zónázzunk ki, és hallgassunk valami megnyugtatót!

5. Dolgozzunk otthonról!

Ha megtehetjük, néha iktassunk be egy home office-napot, azaz dolgozzunk otthonról, és hozzuk be a lemaradást. Ott legalább biztosan nem zavarnak minket a kollégák, és nincs zaj sem (hacsak nem fúr a szomszéd, ami mindig valahogy ilyenkor szokott megtörténni). Így tudunk akár egy kicsit előre is dolgozni, és ha el vagyunk csúszva, behozhatjuk azt is.