Siker

Ezeket a kérdéseket érdemes lehet feltenni az állásinterjún

Az állásinterjúk kérdéseit nagyjából előre lehet tudni, vagyis nagyrészt fel lehet rájuk készülni. Ezek között a legtöbb amolyan kötelező kérdés, ami elhangzik, elhangozhat oda-vissza, vagy az interjút készítő, vagy az interjúalany szájából. Ha szeretnénk egy kicsit felkavarni az állóvizet, és esetleg meglepni az állást meghirdetőket, illetve az interjút végzőket, mutatunk néhány olyan kérdést, ami valószínűleg meglepi őket – és remélhetőleg jobb színben tüntethet fel bennünket.

Persze mindenkinek magának kell eldönteni, hogy az adott szituáció, az aktuális állásinterjú mit enged meg és mit nem. És amikor eljön az a része, hogy mi tehetjük fel a kérdéseinket az interjút készítők felé, gyakran csak annyiban hagyjuk és azt mondjuk, nekünk nincs kérdésünk. Ez nem biztos, hogy jó pont, olykor érdemes kérdezni. És hogy ezek a kérdések ne (csak) szokványosok legyenek, mutatunk néhány szokatlanabb, mégis helyénvaló ötletet.

Mi az az egyetlen tulajdonság, amelyet a leendő munkavállalóban keresnek?

Ez a kérdés nem iy olyan különleges, ha azt vesszük, hogy mindenki számára fontos, hogy tudja, az interjúalany valóban megfelelő-e a cég számára. Kiderülhet számunkra, hogy megfelelünk-e a legfontosabb elvárásnak. És a cég számára is kiderülhet ugyanez.

Fotó:Pexels/CC0 License

Fotó:Pexels/CC0 License

Mit jelent a siker a vállalat számára? Mi alapján mérik a sikert?

Sokszor elhangzik, hogy a „cég sikere érdekében”, de mit is jelent ez pontosan az adott vállalat szempontjából? Jó ezt tisztázni az elején, és a válaszból könnyen kideríthetjük, hogy tudunk-e ahhoz hozzáadni mi is valamit, vagy sem.

Milyen a vállalati kultúra?

Kulcsfontosságú kérdés lehet. Fontos a csapatmunka, vagy főként egyénileg kell dolgozni? Milyen a munkavállalók közötti kapcsolat? Ez megmutathatja az interjúztatóknak, hogy számunkra fontos, milyen kapcsolatot tudunk kialakítani a leendő kollégákkal.

Mit élveznek ők a munkájukban?

Első kézből tudhatjuk meg, hogy valaki, aki már ott dolgozik, hogyan érzi ott magát, talán még arra is fény derülhet, hogy kielégítő-e számára a munkája. Mindezt úgy tudhatjuk meg, hogy átlépnénk azt a bizonyos vonalat, még nem személyeskedünk, csak majdnem. Ha egy kicsit magáról beszél az interjúztató, az sokat segíthet nekünk abban, hogy döntsünk a munkáról.

Hogyan/mivel tudunk mi hozzájárulni a csapat munkájához?

Ahelyett, hogy azt kérdeznénk, mi várna ránk a cégnél, ez a kérdés egy kicsit finomabb. Talán egyértelműbb képet kapunk arról, hogy milyen munkát kell majd végezni, és hogy milyen elvárásoknak kell megfelelni az adott pozícióban.