Siker

Félre a telefonnal és az internettel – legalább egy hétvégére!

Az egyik legnagyobb mobiltelefon-gyártó cég felmérése szerint naponta 80-szor csekkoljuk a telefonunkat. Emellett rengeteget lógunk a laptopunkon, tabletünkön is, lassan többet bámulunk valamilyen képernyőt, mint bármi mást.

Ami még rosszabb, hogy az emberek több mint 50%-a állítja, nem tudna a telefonja nélkül élni. Ezzel párhuzamosan pont ők azt is elismerik, hogy mégis a telefonjuk az egyik legnagyobb stresszforrás az életükben! Nem nehéz kitalálni, miért vált ennyire gyorsan az életünk részévé ez a technológia. Amellett, hogy ezen keresztül tartjuk a kapcsolatot a szeretteinkkel, az ismerőseinkkel, ez vált az első számú információforrásunkká is, innen szerezzük meg a híreket, hallgatunk zenét, nézünk videókat, de még az ébresztőóránk, a fényképezőgépünk és a térképünk is ebben van. Ebből is látszik, hogy rengeteg hasznos funkcióval bír a mobiltelefon, azonban számos káros mellékhatása is van. A folyamatos értesítés-ellenőrzés csökkenti a koncentrációnkat, kizökkent az aktuális munkánkból. Már csak a pittyenő hang vagy a felvillanó led is elég, hogy odakapjuk a fejünket! A kijelző kék fénye félreérthető üzenetet küld az agynak: megtéveszti, hogy valójában mennyi is az idő és megnehezíti a minőségi alvást. A kapcsolatainkra sincs jó hatással: kutatások szerint már csak a telefon jelenléte két ember személyes beszélgetése között csökkenti az intimitást és az empátiát.

Fotó: iStock.com/anyaberkut

Fotó: iStock.com/anyaberkut

Képes vagyok rá!

Olyan ördögi kör ez tehát, amiből nem könnyű kiszállni, de lehetséges. Bár sokunk munkájához is elengedhetetlenek a kütyük és az internet, legalább szabadidőnkben erősen limitáljuk a használatát! Például a következő hétvégén: pénteken, munka végeztével kapcsoljuk ki a telefonunkat (nem, a lenémítás nem elég!) és hétfő reggelig vissza se kapcsoljuk! Lehetetlennek hangzik? Akkor először fontoljuk meg a következő könnyítéseket:

  • Minden nap lefekvés előtt 30 perccel kapcsoljuk ki a telefonunkat és csak felkelés után 30 perccel kapcsoljuk vissza! Így van időnk ráhangolódni a pihenésre, reggel pedig a felébredésre anélkül, hogy máris beletemetkeznénk a hírfolyamunkba.
  • Időnként, ha olyan az alkalom, állítsuk repülő üzemmódra a telefonunkat! Így mégsem szűnik meg teljesen a kapcsolat a külvilággal, tudunk zenét hallgatni, fényképezni, de az állandó értesítések nem érkeznek meg.
  • Ha már elég bátornak érezzük magunkat, jöhet a teljes kikapcsolás! Kapcsolódjunk le az internetről a hétvégére, és helyette inkább szervezzünk magunknak valódi programokat, ahol valódi emberekkel találkozhatunk. A régóta halogatott baráti találkozó, egy séta a természetben, családi ebéd – mind kiváló alkalom arra, hogy minőségi időt töltsünk a szeretteinkkel, vagy új embereket ismerjünk meg anélkül, hogy a kisördög a zsebünkben rezegve zavarna meg minket.

Különösen akkor lehet fontos számunkra ez a digitális böjt, ha észleljük magunkon a telefonfüggőség egyértelmű jeleit. Ha újra és újra kényszeres vágy fog el minket, hogy rápillantsunk a képernyőre, még akkor is, ha épp nem illendő vagy nem biztonságos, például üzleti megbeszélés, színház vagy vezetés közben, akkor ideje elkezdeni megoldást keresni.

Fotó: iStock.com/marchmeena29

Fotó: iStock.com/marchmeena29

Ki a főnök?

Összességében a telefon nem tekinthető gonosz szerkezetnek vagy elvetendő dolognak, hiszen rengeteg előnyünk származik belőle, sok területen könnyíti meg az életünket. Azonban ha átesünk a ló túloldalára, és már nem a telefont birtokoljuk mi, hanem az minket, akkor érdemes elgondolkodni, milyen szerepet tölt be valójában életünkben. Miért vágyunk mindenáron információra? Miért érdekel minket olyan végtelenül, mi történik másokkal, üzennek-e nekünk mások. Könnyen kiderülhet, hogy igazából csak a csendet és önmagunk társaságát viseljük nehezen – ezért keresünk mindig menedéket ezek elől a képernyőn. Ekkor pedig különösen fontos, hogy egy kicsit magunkkal legyünk, hogy elgondolkodjunk rajta, kik vagyunk és mik a számunkra fontos értékek.