Siker

Ezekről a dolgokról mondjunk le, ha sikeresek akarunk lenni

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, nagyon sok mindenre szükségünk lesz: szerencsére, kitartásra, józan döntésekre, és arra, hogy ne tegyünk a sikerrel teljesen ellentétes dolgokat.

Sokakat tart vissza a nagy úttól az, hogy a bizonytalanba kell lépniük. A „járt utat járatlanért el ne hagyd” mondás nagyon is az agyunkba égett, még akkor is, ha sok esetben teljesen haszontalan tanácsnak bizonyul. Mégis félünk, mert ha valami újba vágunk, senki sem garantálja, hogy sikerülni is fog, anyagilag, és sok más értelemben is kockáztatunk. Ugyanakkor sokat segít, ha megértjük, hogy a normális kockázatvállalás az élet szerves része, és a bizonyosság éppúgy lehet csupán illúzió…

Fotó: iStock.com/Viktor_Gladkov

Fotó: iStock.com/Viktor_Gladkov

Nem hallgatunk az érzéseinkre

Ki dönti el, milyen irányba megy az életünk? A szüleink, a barátaink, a főnökeink, gyerekkori álmaink, irigységeink, félelmeink? Meglepően sokan vágnak bele olyan dolgokba, amit nem is szeretnek csupán a külső nyomás miatt, mondván „ennyi idősen vagy ebben a pozícióban ezt kell csinálni”. Nos, nem kell. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk az érzéseinket, ugyanakkor fontos, hogy helyesen reagáljunk rájuk. Teljesen normális, ha feszültek, ijedtek vagyunk egy új karrier kezdetén, de ezeket is a javunkra fordíthatjuk. Félünk? Legalább tudjuk, mitől, és látjuk, mi a fontos nekünk igazán. Apatikusak vagyunk? Mutatja, melyik területen vagyunk túlhasználva, kiégve. Érzéseink jelzések, amelyek segítenek felismerni, mire van szükségünk igazán.

Nem ismerjük be a problémáinkat

Olyan könnyű becsukni a szemünket, és nem meglátni a bankszámlakivonatokat, megmagyarázni egészégünkre káros szokásainkat, kibúvót találni minden alól. Inkább írjunk egy listát azokról a pontokról, ahol gond van, emberekről, akiktől bocsánatot kéne kérnünk, érzésekről, amiket szenvedélybetegségünkkel el akarunk rejteni, és máris látjuk majd, milyen pontokon kell változtatnunk ahhoz, hogy boldogabbak és sikeresebbek legyünk. Attól, hogy nem foglalkozunk egy problémával, még felismerni sem vagyunk hajlandóak, az még nem oldódik meg, sőt.

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Egészségtelenül élünk

A valódi siker ritkán érkezik akkor, ha folyamatosan rosszul érezzük magunkat a bőrünkben. Változtassunk azon az életmódon, ami csupán a rosszullétekbe visz! Nézzünk szembe legrosszabb életmódbeli hibáinkkal, és álljunk neki valóban változtatni rajtuk! Irreális azt feltételezni, hogy sosem fogunk késő éjszaka dolgozni, vagy meginni egy pohár bort újra, de legalább szabjuk meg, hogy hetente kétszer isszuk csak meg. Nem kell tökéletesnek lennünk, csupán annyit elérni, hogy megkönnyítsük, és ne megnehezítsük a saját életünket.

Áldozatnak tartjuk magunkat

Sokan szereti úgy érezni, hogy őket mindenki csak bántja, a főnök, a körülmények, a gazdaság, a család, és csípőből felsorolnak tíz dolgot, ami távol tartja őket a sikertől. S valahogy szeretik is ezt így hagyni, nem küzdenek le a problémáikból egyet sem. Mert így mindig van kit okolni, elkerülhetik a nyílt szembenézést a problémáikkal, vágyaikkal. Miközben az az igazság, hogy ha valóban nehezek is a körülményeink, vagy tragédiákat hurcolunk  a lelkünkben, mindenből van kiút. Nem a körülményeink határozzák meg az életünket, inkább a rájuk adott válaszaink. Múltunk pedig csak akkor lesz a jövőnk, ha magunkkal visszük bele.

Fotó: iStock.com/Poike

Fotó: iStock.com/Poike

Azt akarjuk, hogy mindenki szeressen

Elég nehéz sikeres életet élni úgy, hogy közben azon aggódunk, megbántunk-e ezzel valakit. Senki sem mentes az irigyektől, a rosszakaróktól, és nem feltétlenül azért, mert kiérdemli őket, hanem azért, mert azok nélküle is épp olyan irigyek és rosszindulatúak voltak egész életükben. Persze ez nem jelenti azt, hogy legyünk érzéketlen vadállatok a munkahelyünkön, de számítsunk rá, hogy nem fog mindenkinek tetszeni, ahogy döntünk vagy ahogy élünk. Ne azzal foglalkozzunk, mások mit gondolnak rólunk, hanem azzal, amit mi magunk érzünk.

Egyedül akarunk mindent elérni

Dolgozó nőként hajlamosak vagyunk az összes létező terhet a vállunkra kapni, mondván van itt elég, ezeket már fél kézzel is elintézzük. Nem kell és nem is szabad beleszakadnunk a túlvállalásokba. Tanuljunk meg delegálni, azaz bízzunk abban, hogy mások is képesek jól ellátni a feladatokat, keressünk jó szakembereket, megbízható beosztottakat. Sőt, ha csapatban dolgozunk, akkor is legyenek egyelően felosztva a feladatok, ne hősködjünk folyamatosan. Találjuk meg az arany középutat a siker hajszolása és testi-lelki egészségünk, magánéletünk között.