Siker

4 kérdés, amit tegyünk fel magunknak, ha 50 év felett új karrierbe kezdenénk

Kreatívnak maradni nagyon nehéz, még a húszas-harmincas éveinkben is rengeteget dolgozunk azon, hogy mindig új ötletekkel álljunk elő. Ha azonban 50 felett szeretnénk valami teljesen újba belevágni, nehéz lehet tudni, hogy pontosan honnan induljunk, és ami még fontosabb: merre menjünk? Mihez kezdjünk, mi az, amit szenvedéllyel csinálnánk, és mi az, amibe érdemes belevágni? Ezek a kérdések elindíthatnak minket a jó úton!

Milyen tapasztalatokat szereztünk eddig?

A munkatapasztalataink rengeteget segíthetnek bármilyen másik területen is, hiszen nem feltétlenül muszáj egy hivatalban dolgoznunk ahhoz, hogy hasznosítani tudjuk az Excel-táblakezelő képességeinket. Gondoljunk arra, hogy mik azok a hasznos tulajdonságok, amelyeket összeszedtünk az évek alatt, és ezeket milyen területeken tudnánk hasznosítani.

Mi érdekel minket?

Semmi értelme olyan munkába beleragadnunk, amely egyáltalán nem nekünk való, és nem csináljuk szívesen. Lehet, hogy sokan megpróbálnak lebeszélni róla, de végtére is csak a mi időnk megy el azzal, ha olyan munkánk van, ahová gyűlölünk bejárni. Gondolkozzunk el azon, mit csinálnánk szívesen, és találjuk meg olyan oldalát, ami illik a munkatapasztalatainkhoz.

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Mi az, amiben jó tanácsokat szoktunk adni?

Valószínűleg ahhoz értünk a legjobban, amiben a barátaink és a családunk a legtöbbet a segítségünket kéri. Ha ebbe belegondolunk, sokkal könnyebben azonosíthatjuk, hogy pontosan mi lehet az, amiben jók vagyunk, és amiben tudunk valami pluszt nyújtani a világnak.

Milyen problémákat találunk a kedvenc területünkön?

Ha sikerült megállapítani, hogy mit szeretnénk csinálni, itt az ideje, hogy új megközelítéseket alkalmazzunk – semmi értelme egy nyolcvanadik fodrászkellékes boltot nyitnunk, ha nem tudunk újat mutatni a vásárlóinknak. Gondoljuk át, mi az, amiben mi plusz dolgokat tudunk nyújtani, és erre építsük fel a vállalkozásunkat, vagy ezt domborítsuk ki akkor, ha valahová állásinterjúra megyünk.