Siker

Munkakeresés: ezeket figyelik az állásinterjún a munkáltatók

Az állásinterjúk sok mindenben hasonlítanak a vizsgákra. A várakozás gyakran idegőrlő, maga a beszélgetés pedig a legtöbb esetben már könnyed, mert rájövünk, hogy valójában nincs is mitől tartanunk. Vagy mégis? Mielőtt beleülünk abba a bizonyos székbe, érdemes felkészülni rá lélekben is, hogy ne egy kifacsart idegroncsként próbáljuk meggyőzni a velünk szemben ülőket arról, hogy de akkor is mi vagyunk a legalkalmasabbak a meghirdetett munkára. Legyünk szemfülesek, mert ezeket figyelik az állásinterjún a munkáltatók.

Az állásinterjú előtti idegesség teljesen normális, hiszen tudjuk, hogy hamarosan be kell bizonyítanunk, mi vagyunk a legalkalmasabbak a meghirdetett állásra mind tudásban, mind személyiségben. Segíthet azoban, ha felkészülünk – nemcsak az ismereteinket szedjük össze, de azt is begyakoroljuk, hogyan viselkedjünk az interjú közben. Legyünk szemfülesek, mert ezeket figyelik az állásinterjún a munkáltatók.

Fotó:Pexels/CC0 License

Fotó:Pexels/CC0 License

Testbeszéd: A nyitott testbeszéd a nyerő, vagyis ne zárkózzunk be, ne kulcsoljuk össze kezünk-lábunk, hanem mutassunk nyitottságot.

Direkt válaszok: Vagyis fontos, hogy konkrét válaszokat adjunk a feltett kérdésekre, ne kezdjünk el hadoválni, mellébeszélni, mert az úgyis kiderül, a másik oldalon rögtön tudni fogják, hogy mit csinálunk.

Legyünk hitelesek: Ne remegjen meg a hangunk, ne bizonytalanodjunk el, amikor tudjuk a választ, de mégis mintha nem hinnénk, hogy valóban tudjuk…

Ismerjük a munkáltatót: Nézzünk utána annak a munkahelynek, amelynek az állására pályázunk, hogy a válaszainkból kiderüljön, hogy tudjuk, hol vagyunk, és ott mit kell majd csinálnunk, nemcsak eljöttünk, mert máshová nem hívtak vissza bennünket.

Legyünk magabiztosak, de ne nagyképűek. Lássák rajtunk, hogy mi teljes mértékben hiszünk a saját tudásunkban és sikerünkben, és éreztessük, hogy nemcsak mi, de a munkáltató is nyer azzal, ha bennünket választ.

Szemkontaktus: Ne kerüljük a szemkontaktust, nézzünk annak a szemébe, akivel beszélgetünk, illetve ha többen vannak a helyiségben, mindenkire pillantsunk rá, mindenkinek válaszoljunk.

Kíváncsiság, kezdeményezés: Kérdezzünk nyugodtan, ha valamire kíváncsiak vagyunk, nem baj, ha valamit nem tudunk, vagy még jobban érdekel bennünket a munkahely, és azzal kapcsolatban van kérdésünk.