Siker

Munkakeresés 50 felett – szuper tippek az állásinterjúra

Az álláskeresés soha nem könnyű, nemcsak akkor, amikor az ember ifjú titán, és az első szárnypróbálgatásait teszi a munkaerőpiacon, hanem akkor sem, amikor már jó néhány év tapasztalattal a háta mögött az idősebb munkakeresők közé tartozik. Íme néhány szuper tipp, hogyan adjuk el magunkat 50 felett is egy állásinterjún.

Sajnos akárhogy is nézzük, 50 éves kor fölött hajlamosak az önéletrajzunkat a kupac aljára tenni, akkor is, ha amúgy teljesen megfelelünk az állásra, hiszen azokkal vesszük fel a versenyt, akik sokkal inkább képben vannak az aktuális trendekkel, technikákkal, mint mi, akik már az idősebb korosztályt képviseljük. Van azonban jó néhány előnye is annak, ha az ember már látott ezt-azt az élete és munkái során, ugyanis a tapasztalat olyan dolog, amit sokszor bizony hiába is próbálnánk pótolni egyetemi tudással vagy fiatalsággal. A dolgunk tehát nem csupán az, hogy megpróbáljuk tartani a lépést a munkaerőpiac változásaival, hanem az is, hogy egy állásinterjún ügyesen kidomborítsuk azokat a képességeinket, erősségeinket, amelyek a többiek elé helyezhetnek minket.

Készüljünk fel

Az egyik legfontosabb, hogy soha ne menjünk készületlenül az interjúra. Ha jó benyomást akarunk kelteni, akkor ne támaszkodjunk kizárólag a korábbi tapasztalatunkra, hanem legyünk alázatosak az új munkalehetőség, az új munkahely iránt. Ha behívtak minket az interjúra, az azt jelenti, hogy már a kezünkben a lehetőség, hogy jó benyomást keltsünk. Fontos, hogy alaposan felkészüljünk, ismerkedjünk meg az adott céggel, a profiljával, gondoljuk át, hogy hogyan tudnánk mi magunk is hozzátenni a működéséhez.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

Legyünk büszkék arra, amit elértünk

Nemcsak a karrierünkben, hanem az egész életünkben. Ne tekintsünk úgy a saját korunkra, mint egy nagy hátrányra, inkább próbáljuk úgy felfogni, hogy nekünk már ennyivel több tapasztalatunk van. Jóval több váratlan helyzettel és megpróbáltatással találkoztunk már, mint egy fiatalabb jelölt. Ne szégyelljük, ha gyakran váltottunk munkahelyet, ha sok, nagyon különböző dolgot kipróbáltunk életünk során, hiszen ezektől csak többek lettünk. Húzzuk ki magunkat és legyünk magabiztosak!

Ne a korunkat helyezzük az interjú középpontjába

Persze az önéletrajzunkból és a külsőnkből is kiderül majd, de mi magunk ne hozzuk szóba a beszélgetés során. Nem azért, mert szégyellnivaló, hanem azért, mert nem ez az igazán fontos és ha a megfelelő helyen vagyunk, a munkaadó sem ezt a körülményt, kizárólag kvalitásainkat veszi majd figyelembe. Számoljunk vele és készüljünk fel rá, hogy könnyen lehet, maga az interjút végző kolléga is jóval fiatalabb nálunk. Semmiképp ne érezzük emiatt kellemetlenül magunkat, de az is fontos, hogy ne éreztessük a másik féllel sem a korkülönbséget.

Legyünk nyitottak a fejlődésre

Soha ne mondjuk semmire azt, hogy nem fog menni, vagy hogy mi már képtelenek vagyunk arra, hogy megtanuljunk valami újat. A világ fejlődik, és ha szeretnénk vele lépést tartani, nyitottnak kell maradnunk és hajlandónak arra, hogy új dolgokat tanuljunk. Ideális esetben, egy remek csapatban az idősek tapasztalatának és a fiatalok lendületének együtthatásából születik hatékony és élvezetes munkafolyamat, és minden szempontból izgalmas csapatmunka. Ne feledjük, hogy mi is csak nyerhetünk azzal, ha fiatalabbakkal is együtt dolgozhatunk és tanulhatunk egymástól.

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Legyünk őszinték

Őszinték, de sohase kétségbeesettek. Igaz, hogy egy bizonyos kor fölött már nehezebb jó munkát szerezni, de ez nem azt jelenti, hogy nekünk ne lehetnének elvárásaink egy adott munkahellyel szemben. Ha meg tudjuk fogalmazni, hogy mire vagyunk képesek és azt is, hogy mi mit várunk egy jó munkahelytől, az vonzó is lehet az interjúztató szemében.

Ne akarjunk 20 évesnek tűnni

Ne tegyük magunkat nevetségessé azzal, hogy jóval fiatalabbnak akarunk tűnni a korunknál. Ne öltözzünk ódivatúan, de kirívóan sem, egyszerűen legyünk önazonosak, és ne próbáljunk másnak látszani, mint akik vagyunk, egy jó HR-es látni fogja rajtunk, hogy mire vagyunk képesek.