Siker

Tinédzserek, akik megváltoztatják a világot

Nem csak a felnőttek tudnak tartós változásokat elérni. A legifjabb generáció is képes olykor a csodára, hiszen friss lendülettel, előítéletek nélkül képesek nézni a világra, hogy aztán saját képükre formálják azt.

A fiatalokat gyakran szidjuk, már akár a nálunk mindössze 10 évvel fiatalabbakat is nehezen értjük meg, hát akkor gyermekeink, unokáink generációját! De néha elgondolkodhatnánk, lehet, hogy mégsem velük van baj? Lehet, hogy a világnak itt és most éppen rájuk van szüksége? Elég valószínű…

Malála Júszafzai

A legfiatalabb Nobel-békedíjas, Malála 1997. július 12-én született a pakisztáni Szvát-völgyben fekvő Míngora városában, szunnita muszlim családba. Már 11 éves korában felszólalt az Iszlám Állam által elnyomott lányok érdekében, s követelte, hogy nemre való tekintet nélkül mindenki tanulhasson. Malála apja, Zijadin tanító és költő, sokat küzdött azért, hogy lánya megfelelő oktatásban részesüljön, s mindig is támogatta emberjogi törekvéseiben, és abban, hogy bloggerként sikeresen tiltakozhasson. Írásait a BBC is átvette.

2012-ben Malála súlyosan megsérült, miután tálib szélsőségesek rátámadtak a buszra, melyen utazott. A merénylet előtt többször is megfenyegették, felszólították, hogy hagyjon fel muszlimellenes tevékenységével. Miután rátaláltak a buszon, meglőtték, ám ő túlélte a testébe fúródó golyók okozta sebeket. Ekkor mindössze 15 éves volt. Ezután az Egyesül Királyságba költözött, s létrehozott egy alapítványt, hogy a világon minden nő és gyermek tanulhasson. 17 éves korában lett Nobel-díjas.

Sonita Alizadeh

Sonita afgán rapper és nőjogi aktivista, aki azért küzd, hogy megszűnjenek a gyermekházasságok, és ne lehessen a lányokat eladni, mint egy kecskét. A tálib rezsim elől családjával még gyermekkorában Iránba menekült, 16 éves volt, amikor a szülei megpróbálták eladni feleségnek, de végül egy dokumentumfilmes váltotta meg 2000 dollárral, s együtt elkészítették az Eladó menyasszony című klipet. Ez akkora népszerűségre tett szert nemzetközi színtéren, hogy Sonita az Egyesült Államokba tudott költözni, ahol középiskolai ösztöndíjat kapott.  The Strongheart Group (Az erősebb csoport) nevű civil szervezetnél dolgozik, kampányol a nők jogaiért, s felhívja a világ figyelmét a gyermekházasságokra.

Yara Shahidi

A fiatal, mindössze 18 éves amerikai színésznő és modell egyben politikai aktivista is. Apja iráni származású, anyja afroamerikai, 4 éves volt, amikor a szüleivel Minnesotából Kaliforniába költözött, 6 éves korában már reklámokban szerepelt a különleges szépségű kislány. A legtöbben a Feketék fehéren (Black-ish) című sorozatból ismerhetik, melyben egy család mindennapi megpróbáltatásait követhetjük egy számukra idegen világban.

Yara nagyon okosan használja a népszerűségét és a közösségi médiát, egyfajta példakép lett belőle az elmúlt négy év során, mióta megy a sorozat. Népes rajongótáborát nem(csak) gyönyörű külsejével ejti rabul, hanem olyan tartalmakat oszt meg, melyek elgondolkodtatnak, felhívják a figyelmet a világ legsúlyosabb problémáira. A Yara’s Club mentorprogramjának keretében például teljesen eltérő szociális hátterű középiskolások találkozhatnak megbeszélni a számukra legégetőbb problémákat.

Xiuhtezcatl Martinez

A 17 éves srác környezetvédelmi aktivistaként működik, emellett hiphop-előadóművész, aki már háromszor is tartott beszédet az ENSZ-ben. Nem csoda, hiszen már 6 éves kora óta gyakorolja a nyilvános beszédet. Célja, hogy felhívja kortársai figyelmét súlyos környezeti problémákra, egyik kortársuk szavát talán hamarabb meghallják, mint egy felnőtt tudósét. TED-előadást is tartott a témában.