Siker

Tényleg a japán óvodások a legboldogabbak a világon? – 3 fontos TED-előadás

A TED-konferenciákat a világ szinte minden pontján ismerik, és egyre népesebb rajongótáboruk van, hiszen minden egyes előadás fontos, közérthető, s olyan ismeretekkel lehetünk gazdagabbak, olyan tiszta forrásból meríthetünk, ahonnan legtöbbünknek hétköznapi életünk során csak nagyon ritkán van alkalmunk.

A szervezők fő jelszava: „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. Az első konferencia 1984-ben volt, de csak nagyjából 10 éve, mióta az interneten is lehet élőben követni, illetve vissza lehet nézni az összes előadást, váltak ennyire népszerűvé. Ahhoz, hogy valaki előadó lehessen, több kritériumnak is meg kell felelnie, de a legfontosabb, hogy szenvedélyesen szeresse azt, amit csinál, s hogy úgy tudjon beszélni róla maximum 18 percen keresztül, hogy az a laikus közönség számára érthető, izgalmas és követhető legyen.

Miért fontosak ezek az előadások? 

Bizonyára mindannyian, akik nap mint nap forgatjuk, használjuk az internetet, tapasztaltuk már, hogy az ott fellelhető információk egy egészen komoly százaléka nemhogy nem hiteles, de nettó hazugság. És most nemcsak a reklámokra gondolunk, hanem ennél sokkal komolyabb dolgokra is, például közügyekkel kapcsolatban vagy akár egészségügyi témakörben. Ahhoz, hogy hiteles forrásra bukkanjunk, rengeteget kell keresgélnünk, és sok-sok tapasztalatra van szükségünk, hogy kiszűrjük az félrevezető, hamis álhíreket, részinformációkból levont ostoba következtetéseket. Széles körű tájékozottságra és főleg kritikus gondolkodásra van szükségünk, hogy megfelelően eligazodjunk a világháló dzsungelében. A TED-előadásokban azonban az a legnagyszerűbb, hogy megbízhatunk bennük: ha tanulni szeretnénk, szélesíteni a látókörünket vagy csak jól szórakozni, akkor egy-egy videó megtekintésével egészen biztosan megtehetjük ezt. Aki egyszer ráérez az ízére, az nehezen tudja abbahagyni őket: pont annyi ideig tartanak, ameddig képesek vagyunk figyelni egy bizonyos dologra ebben az agyonhajtott, ingergazdag korban, és minden egyes végignézett előadás után azt fogjuk érezni, többek vagyunk, okosabbak, jobb emberek.

Most pedig szemezgessünk! Megmutatjuk a három kedvenc videónkat, melyek szórakoztatnak, elgondolkodtatnak, és segíthetnek abban is, hogy jobban megértsük a világot.

A világ legjobb óvodája Japánban van 

Takaharu Tezuka japán építész egy olyan óvodát álmodott meg, melyben a kint és a bent nem válik el olyan élesen egymástól, ahol a gyerek gyerek maradhat, s azt csinálhatja, amit a legjobban szeret: futkoshat. Ez a kör alakú lapos tető tökéletesen alkalmas arra, hogy az óvodások ebben a különlegesen fogékony korban minél többet megtapasztaljanak a szabad mozgás öröméből, és itt az sem tragédia, ha elesnek, kisebb sérüléseket szenvednek, hiszen abból is tanulnak. Tényleg úgy tűnik, a japán óvodások a legboldogabbak a világon.

A lány hét névvel

Hyeonseo Lee előadása már kevésbé szívderítő, de olyan fontos témáról beszél, amit nem lehet megkerülni: Észak-Koreáról. Aki olvasta könyvét, A lány hét névvelt, az egészen biztosan kapiskálja már, miről szól a disszidensek élete, aki pedig még nem, az ez után az előadás után kedvet kap majd. Hyeonseo 10 évig bujkált Kínában, mielőtt megkapta a menekültstátuszt egy ellenséges országtól.

Élet az óceánok mélyén 

Akit pedig a biológia csodája, a vizek-tengerek rejtett világa nyűgöz le, annak nagyon fog tetszeni David Gallo előadása, melyben egy olyan világba kalauzol el minket, aminek létezéséről pár évvel ezelőttig semmit sem tudott a tudomány.