Siker

Nemsokára igazi nőikonokról mintázott Barbie babákkal játszhatunk

Hol van már az az idő, amikor csak darázsderekú, hosszú combú, szőke hajzuhataggal rendelkező Barbie babák mosolyogtak le ránk az áruházak játékrészlegének polcairól! A Mattel egyre emberibb és élhetőbb arányokkal rendelkező babákat gyárt, hamarosan pedig még erre is rátesz egy lapáttal: 17 olyan babát dob piacra, amelyeket a történelem legnagyobb nőikonjairól mintáztak.

Hamarosan bármelyik gyerek játszhat Amelia Earhart, Frida Kahlo, Patty Jenkins vagy Katherine Johnson Barbie baba változatával: a Mattel a nemzetközi nőnap alkalmából olyan Barbie-kollekciót dob piacra, amely a történelem és jelenkorunk legnagyobb nőikonjait adja vissza. A nőket ünneplő kezdeményezés szépen beleillik a Mattel újabb irányvonalába, hiszen a játékgyártó óriásvállalat egyre több valódi nőt mintázó és kulturálisan is sokszínű babát dobott mostanában a piacra.

2015-ben például több bőrszínű, alakú és frizurájú Barbie baba jött ki, megdöntve ezzel a szokásos darázsderekú, hosszú combú és szürreálisan vékony Barbie-k egyeduralmát. 2016-ban aztán jött az igazi áttörés, amikor három újabb testalkat érkezett a piacra, így azok is tudtak azonosulni a játékokkal, akik nem a Barbie-féle korábbi testalkattal rendelkeztek. 2017-ben aztán a Mattel piacra dobta az első, hidzsábot viselő babáját, ezzel a vallási és kulturális sokszínűséget is előtérbe hozta.

Ez a nőnapi kezdeményezés mindenképpen ezt a vonalat viszi tovább, aminek mi nagyon örülünk. A gyerekek olyan ikonokkal találkozhatnak a kollekcióban, mint Patty Jenkins, a Wonder Woman rendezője; Katherine Johnson, a NASA matematikusa; Amelia Earhart felfedező vagy Frida Kahlo művész. De kevésbé ismert személyekről is készültek babák: Chloe Kim snowboardosról, Bindi Irwin természetvédőről vagy Martyna Wojciechowska újságíróról. A cél az, hogy a gyerekek minél több példaképet találjanak a babák között, és tudatosuljon bennük, hogy bármit elérhetnek, amit a fejükbe vesznek.