Siker

3 tévhit az álláskeresés körül, amit ideje eloszlatni

Ha munkahelyet váltanánk, bizony türelmesnek kell lennünk, mert a megfelelő állás megtalálása olykor hónapokba is telhet. Azonban meggyorsíthatjuk a folyamatot, ha leszámolunk néhány álláskeresési tévhittel.

Az álláskeresés türelmet és energiabefektetést igényel – fontos, hogy tisztában legyünk a saját értékeinkkel, és pontosan tudjuk, mit keresünk, vagy épp hol szeretnénk tartani a karrierünkben 5 év múlva. Ha ez megvan, kezdődhet a vadászat! Az alábbi tévhitekkel azonban számoljunk le!

Minden pozíciót meghirdetnek

Természetesen az álláskereső portálok böngészése az elsődleges forrás, ám előfordulhat, hogy bizonyos pozíciókat nem hirdetnek meg, mert épp nem sürgősen betöltendők, vagy először megpróbálják belső forrásokból megoldani a dolgot a munkaadók. Azzal nem veszíthetünk, ha a számunkra szimpatikus cégek HR-esének elküldjük az önéletrajzunkat, hogy üresedés esetén meglegyen talonban.

Fotó:stocksnap.io/rawpixel.com

Fotó:stocksnap.io/rawpixel.com

A motivációs levél nem fontos

Manapság már nagyon kreatív önéletrajzokat készíthetünk különböző programok segítségével, és sokan lebecsülik a motivációs levél fontosságát. Egy frappáns, lényegre törő, a cég profiljához igazított bemutatkozás bármikor elérheti a célját – hogy felhívja magunkra a HR-es figyelmét. Érdemes az e-mail-törzsbe írni a szöveget, nem külön csatolt dokumentumban, és törekedjünk a tömörségre – már 6-7 mondat is elegendő lehet.

Minél több pozícióra jelentkezünk, annál jobbak az esélyeink

Ha minden olyan helyre elküldjük az önéletrajzunkat, ami „talán jó lehet”, az nem igazán célravezető. Még az is lehet, hogy visszahívnak az egyik ilyen cégtől, de ha már alapból kétes érzéseink vannak a pozícióval kapcsolatban, akkor csak az időnket pocsékoljuk. Emellett ha minden helyre ugyanazt az önéletrajzot és ugyanazt a sablonos motivációs levelet küldjük, az sokkal kevésbé hatékony, mint ha az igényeink és a munkatapasztalatunk alapján leszűrnénk az álláshirdetéseket, és csak azokra küldenénk el a jelentkezésünket.