Siker

Egy tanulmány kiderítette: ezeket a színeket viselve tűnünk kevésbé intelligensnek

A fekete és a piros színről valószínűleg sokan tudják, hogy önbizalmat, magabiztosságot, erőt, határozottságot, talpraesettséget sugároznak. A feketéről ráadásul azt is tartják, viselője intelligens. Nemrég arra keresték a választ, mely árnyalatokat viselve tűnünk kevésbé intelligensnek.

Állásinterjúra készülünk? Szeretnénk meggyőzőbbek lenni? Előléptetésre vágyunk? Fizetésemelést szeretnénk? Az öltözködésünk elsődleges funkciója, hogy a ruhákkal betakarjuk a testünket. Azonban az öltözködésnek ennél sokkal bonyolultabb üzenete is lehet. A ruhaviselés egyfajta kódrendszer is a másik ember számára. Olyan nyelv, amelyet könnyű akár félreérteni is, ezért ha biztosra szeretnénk menni, olyan ruhadarabokat válasszunk, amelyeket biztosan nem lehet félreérteni.

A Buyshirtsonline.co.uk ezer embert kérdezett meg arról, milyen tulajdonságokat társítanak a viselt színek mellé.

Fotó: Unsplash/ Nick Karvounis

Fotó: Unsplash/Nick Karvounis

Első randi? Csak ezt ne!

Az első benyomásra nincs második lehetőségünk, ezért érdemes fontos találkozón a magabiztosság színeit viselni: feketét, pirosat vagy kéket. A pirossal azért bánjunk óvatosan, sokan ugyanis túl arrogánsnak és tolakodónak tartják, ráadásul az intelligenciával sem azonosítják. Állásinterjún és első randin is sokak szerint a legrosszabb választás a narancssárga és a barna árnyalatai.

A felmérésből az is kiderült, mely árnyalatokat kedvelünk az ellenkező nem tagjain. A férfiak leginkább pirosat, feketét vagy fehéret viselve látják szívesen a nőket, de a barna ez esetben is a lista végén kullogott. A nők viszont azt szeretik nagyon, ha a férfiak feketét és kéket viselnek.

A feketével nem lőhetünk mellé

És hogy végre kiderüljön, mely színekben tűnünk a legkevésbé intelligensnek. A legtöbben a rózsaszínre szavaztak, ezért fontos találkozókon ne jelenjünk meg rózsaszínben, hagyjuk meg ezt az árnyalatot otthoni kedvencnek. A rózsaszínt a narancssárga, a sárga, a piros, a barna és a lila követik, de azért ezekkel is bánjunk óvatosan. Ha okosabbnak szeretnénk tűnni, viseljünk feketét, kéket, fehéret, esetleg zöldet.

Fotó: StockSnap.io/Henri Meilhac

Fotó: StockSnap.io/Henri Meilhac

A felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbb élethelyzetben a fekete kerül ki győztesként, legyen szó első randevúról, állásinterjúról, munkahelyi rendezvényről, de akár esküvőről is. Ez utóbbi azért kulturkör válogatja. Magyarországon a vendégek számára sokszor még mindig tabu a fekete szín viselése. Minden más esetben végtelenül praktikus lehet annak ellenére, hogy a színtanácsadó szakemberek szerint a sötétkék sokkal több ember számára sokkal jobban kihasználható árnyalat.