Siker

Miért zöldebb mindig a szomszéd fűje?

Nem titok: hajlamosak vagyunk a saját életünkből a legrosszabbat, másokéból pedig a legjobbat látni. Pedig ha tudnánk, hogy a másik hogyan él, lehet, hogy nem így gondolkoznánk. Sokszor esünk azonban abba a csapdába, hogy arra koncentrálunk, mije van a másiknak, nekünk pedig mink nincs hozzá képest – pedig ez az egyik legrosszabb hozzáállás a világon. Hogy miért is? Mert nem tudjuk, a másik mit adott fel azért, amit mi most annyira irigylünk.

A szomszéd már megint új kocsit vett, a kolléganő karibi utazást foglalt, az unokatesónak meg már a második gyereke születik a tökéletes férjétől. Mindenkinek jobb élete van, mint nekünk, nem igaz? Mi meg csak ülünk a mókuskerékben, és nem csinálunk semmi izgalmasat, gyötrődünk a pénzügyeken, nincs energiánk munka után bármit is csinálni, és tévé és Instagram előtt töltjük el a legtöbb esténket, egyik szemünk az éppen aktuális valóságshow-n, a másik az ismerőseink tökéletes életén. Mindenkinek jobb, mint nekünk, nem igaz? Nem – csak mindenkinek mások a prioritásai.

Fotó: iStock.com/DGLimages

Fotó: iStock.com/DGLimages

A probléma az, hogy mindent akarunk egyszerre: kell az új kocsi, az utazás és a két gyerek is, tökéletes házassággal. Az önsajnálat és a panaszkodás mellett az nem realizálódik bennünk, hogy három különböző embertől irigyeljük azt a három dolgot, amit magunknak szeretnénk, pedig ez a három ember is az áloméletünk töredékével rendelkezik. Irigykedhetünk a szomszédra, de könnyen lehet, hogy a Balatonon kívül nem volt nyaralni tíz éve, és egy márkás ruhája sincs, mindezt azért, hogy megvehesse végre az áhított autóját. Vagy lehet, hogy egész nap a munkahelyén ül, és annyit dolgozik, hogy nincs magánélete – de cserébe keres annyit, hogy megvehesse azt a kocsit. Lehet, hogy a kolléganőnk sokat utazik, de honnan tudjuk, hogy nem hoz érte áldozatokat? Lehet, hogy nincs autója, lakótársa viszont van, hogy ne kelljen egyedül fizetnie egy egész lakást, és a pénzt félretehesse arra, ami neki fontos: az utazásra. Lehet, hogy az unokatestvérünk boldog párkapcsolatban él két gyerekkel, de az is könnyen lehet, hogy egy sikeres karriert kellett feladnia érte, és ő irigykedve nézi a mi Instagram-profilunkat, és azt kívánja, bárcsak olyan munkája lehetne, mint nekünk.

Irigykedni könnyű, de ha vesszük a fáradságot, hogy a dolgok mögé lássunk, rájöhetünk, hogy az emberek nagy részének nem könnyebb, mint nekünk. Egész egyszerűen vannak céljaik és álmaik, és ebbe fektetik minden energiájukat. Mi is lehetünk ilyenek – ha megfogalmazzuk, mi a legfontosabb számunkra az életben, akkor el is kezdhetünk dolgozni érte, minden mást pedig kicsit a háttérbe kell szorítanunk. De ha igazán akarjuk, megéri – és akkor mi lehetünk azok, akik a következő fotón a Karib-tengerről integetünk az ismerőseinknek.