Siker

A szárnyaló elme diadala – avagy így pörgethetjük fel kreativitásunkat

Habár azt gondolhatnánk, hogy a kreativitás kevesek veleszületett képessége, valójában mindnyájunkban megvan – és fejleszthető. Vannak olyan trükkök és technikák, amelyek rendszeres alkalmazásával mi is felébreszthetjük kreatív oldalunkat, és sokkal hatékonyabbak lehetünk mind a munkánkban, mind a magánéletünkben.

Állítsunk fel korlátokat

Elismerjük, hogy ez elég furcsán hangzik, amikor a kreativitás fejlesztéséről van szó, ugyanakkor bizonyos önkorlátozó szabályok felállítása tényleg segíthet. Az emberek hajlamosak a legkisebb ellenállás felé haladni, és már létező sémákra építkezni – ez azonban nem vezet túl eredeti megoldásokhoz. Ahhoz, hogy kibillentsük elménket a komfortzónájából, kicsit kössük meg a kezünket! Íme néhány példa: ha novellát írunk, határozzuk meg, maximum hány szót használhatunk; ha festünk, a rendelkezésünkre álló színek körét szűkítsük; ha sütünk, az összetevők listáját korlátozzuk. Ezek a kis gyakorlatok sokkal kreatívabb eredményre vezethetnek, és egy idő után már gondolkodásmódunkat is megváltoztathatják pozitív irányba.

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fogalmazzuk újra a problémát

A kreatív emberek általában többször, több oldalról is megvizsgálják a problémát, mielőtt belevágnának egy kreatív feladatba. Einstein egyszer azt mondta: „Ha egy órám lenne egy probléma megoldására, 55 percet töltenék azzal, hogy magán a problémán gondolkodom, és csupán 5 percet gondolkodnék a megoldási lehetőségeken.” Ahelyett tehát, hogy a végcélra összpontosítanánk, alaposan mérjük fel a probléma mibenlétét. Gyakran az is segít, ha magunk elé képzeljük a munkánk közönségét. Mi motiválja őket? Mi az, ami biztosan nem érdekli őket? Milyen kommunikációs csatornán keresztül tudom a legjobban megszólítani őket?

Maradjunk mindig pozitívak

Habár a negatív hangulat is képes bizonyos mértékben aktiválni kreatív oldalunkat, a kutatások mégis azt mutatják, hogy felfokozott, pozitív érzelmi állapotban vagyunk a legkreatívabbak. Sőt, a szeretet – pláne a szerelem – érzése van a legjobb hatással kreatív gondolkodásunkra. Ezért hiába hangzik közhelyesen, hogy képzeljünk el valami kellemeset, és máris hatákonyabbak leszünk, mert a hangulatjavító trükkök valóban beválnak. Ehhez olykor nem is kell mást csinálnunk, mint felidézni egy kedves emléket, a szeretteinkre gondolni, vagy épp jógázni egyet.

Fantáziáljunk – de csak miután belekezdtünk az alkotásba

Azt is több kutatás bizonyította, hogy az álmodozás jót tesz a kreativitásnak, ám egyáltalán nem mindegy, mikor kezdünk el ábrándozni. Ugyanis csak akkor lesz hatékony ez a gyakorlat, ha már belekezdtünk a kreatív munkába – ilyenkor már vannak gondolataink a projektről, amelyek tovább nőhetnek és új megvilágításba kerülhetnek a fantáziálgatás közben. Máskülönben inkább csak hátráltat bennünket, ha minden máson jár az agyunk, mint magán a feladaton.

Fotó: iStock.com/Kuzma

Fotó: iStock.com/Kuzma

Gondoljunk közben másokra

Az úgynevezett pszichológiai távolságtartás fontos része a kreativitásnak – kísérletek során megállapították, hogy azok, akik úgy tudták, munkájuk eredményét valaki más is használni fogja, sokkal eredetibb ötletekkel álltak elő, mint azok, akik csak a saját használatukra készítettek valamit. Az egyik ilyen tesztben például azt mondták a résztvevők egy csoportjának, hogy rajzoljanak valamit, amit később mások is fel fognak használni valamilyen kreatív projekt keretén belül. Ennek a csoportnak a tagjai sokkal kreatívabb rajzokat alkottak – egy szakmai zsűri véleménye szerint –, mint azok, akik csak úgymond „cél nélkül” rajzoltak.

A témával bővebben is foglalkozik a Ridikül ma 17 órakor kezdődő, Kreatív elmék című adása. A stúdióban beszélget Vecsei H. Miklós, Grecsó Zoltán, Bartha Álmos és meglepetés-hölgyvendégünk. 

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.