Siker

Ötféle halogató embertípus létezik – mi melyikhez tartozunk?

A halogatás az egyik legalattomosabb emberi tulajdonság, még akkor is alá tudja ásni a munkavégzésünket, ha egyébként képesek vagyunk arra, hogy elvégezzünk mindent. Ahhoz, hogy be tudjuk fejezni a halogatást, muszáj azonosítanunk, hogy az öt közül melyik halogató típushoz tartozunk!

A perfekcionista

A perfekcionista típus mindig a megfelelő, tökéletes pillanatra vár, ami persze soha nem jön el – így csak folyamatos halogatás a dolog vége. Soha nincs kész semmi, és nincs leadva a feladat, mert soha nem tökéletes. A perfekcionista belekerül egy folyamatos javítgatási és tökéletesítgetési körbe, aminek nem látja a végét.

A strucc

A strucc bedugja a fejét a homokba, és nem foglalkozik a stresszel, ami a munkával jár. Inkább halogat és halogat, persze közben érzi, hogy a fejére nő a feladat, de nem hajlandó valójában elkezdeni a tényleges munkát. Az álmaik általában csak álmok maradnak, hiszen a tervezgetésen kívül tovább nem jutnak.

Fotó: Freepik.com/katemangostar

Fotó: Freepik.com/katemangostar

Az önszabotőr

Az önszabotőr úgy gondolja, hogy ha nem tesz semmit, nem fognak rossz dolgok történni – nem fog hibázni, és nem derül ki, hogy alkalmatlan a feladatára. Nagyon keveset hibáznak, de nagyon kevés dolgot is érnek el a hozzáállásuk miatt.

A fenegyerek

Az ehhez a típushoz tartozó emberek úgy gondolják, hogy a közeledő határidők segítenek nekik, hogy jobban teljesítsenek. Ez egészen addig jó is, amíg el nem jön az a határidő, és még semmit nem dolgoztunk, a stressz pedig felemészt bennünket. Az, ha korábban kezdenek neki a munkának, csak azt eredményezi, hogy a munkára áldozzák a drága szabadidejüket, amit egyébként szórakozással is tölthetnének.

A csirke

A csirkék mindig azt csinálják, amihez kedvük van, nem azt, amit csinálniuk kéne. Képtelenek rávenni magukat a munkára, ha nincs hozzá affinitásuk. Általában egy projekt legkönnyebb részeit fogják megcsinálni, mert ehhez kell a legkevesebb befektetett idő és energia.