Siker

Ezekben az országokban dolgoznak a legtöbbet az emberek

Ahány ház, annyi szokás – ahány ország, annyi munkamorál, mondhatnánk. Nem mindegyik országban dolgoznak ugyanis ugyanannyit és ugyanúgy, a mi 8 órás munkaidőnk nem mindenhol megszokott. Az OECD most összegyűjtötte, hogy pontosan melyik országok milyen munkakultúrát sajátítottak el az elmúlt évtizedek során.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organization for Economic Cooperation and Development, OECD) megvizsgálta néhány tagállama munkavállalói szokásait, és sorrendbe állította őket aszerint, hogy hol dolgoznak valójában a legtöbbet, és hol a legkevesebbet. Persze a munkakultúrában nagyon nehéz például azt mérni, hogy jellemzően ez az idő alatt mennyi munkát is végeznek el az emberek, de számszerűsíteni egyszerű – az OECD pedig most ezt tette.

A 35 tagállamot (köztük Magyarországot is) vizsgáló kutatás meglepő eredményeket hozott: a leginkább munkafüggő ország Mexikó lett, ahol összesen évente átlagosan 2255 órát dolgoznak az emberek, ez nagyjából 43 órás munkahetet jelent. Nem tűnhet nagy változásnak ez a plusz három óra, de számítsuk bele, hogy mindez csak a hivatalos munkaidő, a be nem jelentett túlórákat és el nem számolt hétvégi munkát nem tartalmazza.

Fotó: OECD

Fotó: OECD

A skála másik felén Németország végzett, az itt élők egy évben 892 órával kevesebbet töltenek munkával, mint a mexikóiak, tehát 1363 órát.

Magyarország a középmezőnyben végzett a statisztikák között, 2016-ban 1761 órát töltött egy átlagos munkavállaló a munkahelyén. Ez heti 33,8 órát jelent, ha leosztjuk – egész jól hangzik, nem is jön ki a napi 8 órás munka!

A különbségekben elsősorban a különböző kulturális háttér és a közgazdasági eltérések játszanak szerepet, Mexikóban például nagy a feszültség a magas munkanélküliség miatt, a harmadik helyen álló Dél-Koreában pedig a közgazdasági növekedés miatt dolgoznak többet. Érdekes módon az extrém munkamoráljukról híres japánok nem emelkedtek ki a többi ország közül, évente átlagosan 1713 órát dolgoznak.