Siker

Spóroljunk tízezreket a japán módszerrel!

„Idén lefogyok, odafigyelek a környezetvédelemre, kevesebbet idegeskedek és több pénzt teszek félre, mint tavaly” – nagyjából ezek a legnépszerűbb újévi fogadalmak, amelyeket aztán persze jól nem tartunk be. De mi lenne, ha idén másképp lenne?

Első körben koncentráljunk a spórolásra, hiszen mind közül talán az a legnehezebb, csak akkor sikerülhet, ha fejben elrendezünk pár dolgot:

  1. Feltehetően nincs szükségünk új ruhadarabokra, hiába akciós.
  2. Amúgy is, kabátot tavasszal, csizmát nyáron, fürdőruhát pedig télen kell venni!
  3. Az elektronikai eszközeinket inkább javíttassuk meg, ha elromlanak, ha nincs szükségünk feltétlenül újra, ne vásároljuk meg.
  4. Bármennyire imádjuk is a gyerekeinket, unokáinkat, nem kell elhalmozni őket újabb drága játékokkal vagy ruhákkal (még csak most volt karácsony), inkább mutassuk ki a szeretetünket természetesebb módon: töltsünk velük minőségi időt, főzzük meg a kedvenc ételüket és játsszunk velük jó sokat. Az élményekre sokkal élesebben emlékeznek majd, mint a tárgyakra. Vagy ha már mindenképpen adni szeretnénk neki valamit, akkor készítsük el a saját kezünkkel, kössük, varrjuk meg mi magunk.
  5. Persze vannak olyan nagy kiadások, amelyeket nem úszhatunk meg, de minden esetben legyünk nagyon körültekintők, és nézzünk utána, hol a legolcsóbb a beszerzése, javíttatása.
  6. Hónap elején, vagy amikor a pénzünk megérkezik a bankszámlánkra, kössük le vagy vezessük át a megtakarítási számlára a kívánt összeget, így azt már egészen biztosan nem fogjuk elkölteni, ám ha baj van, van hova nyúlni.
    Fotó: iStock.com/wutwhanfoto

    Fotó: iStock.com/wutwhanfoto

A tökéletes módszer 1.

A bankkártya feltalálása egy sarkalatos pont volt az emberiség történetében: azóta tanultuk csak meg igazán szórni a pénzt, hiszen megszűnt valóságossá válni, kiiktatódott a matéria, és gyakorlatilag virtuális forintokat költünk. Aki tényleg komolyan gondolja a spórolást, az első körben vegye a fáradságot, és szedje le a számlájáról a pénzt, amit abban a hónapban el szeretne költeni. Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy ha ténylegesen a kezünkben van az a pénz, amiért megdolgoztunk, sokkal, de sokkal nehezebben adjuk ki, mint amikor csak egy kártyát dugdosunk a terminálokba.

A tökéletes módszer 2.: A spórolás művészete, a kakeibo

Hányszor fordul elő velünk, hogy oda sem merünk pillantani a kasszára fizetéskor, csak félve átnyújtjuk a bankkártyánkat a pénztárosnak, és hónap végén is félve bontjuk csak fel a számlakivonatokat? Ez a lehető legrosszabb stratégia. Aki hajlamos arra, hogy kifolyassa a pénzt a kezei közül, annak feltétlenül ajánljuk a japánok módszerét, amelynek segítségével a kiadásaink 35%-át is megspórolhatjuk havonta. Japánban, mint mindent, a spórolást is művészi szintre emelték az elmúlt 114 év alatt. A módszer kidolgozását Motoko Haninak, az első női japán újságírónak köszönhetjük, aki vallotta, hogy az anyagi biztonság a boldog élet egyik alapköve, és ezért jelentette meg a kakeibo ötletét egy női magazinban.

Ez gyakorlatilag egy háztartási könyv, egy kompakt kis napló, amelyben a kiadásainkat vezetjük: meg is lehet vásárolni már egyre több helyen, ám természetesen bármely (franciakockás) jegyzetfüzet tökéletesen megfelel a célnak. Bár egészen biztos, hogy időbe telik, amíg hozzászokunk, hogy minden egyes költésünket írjuk, ugyanakkor bele lehet jönni pár hét alatt.

https://www.instagram.com/p/Bb1nYqDnieD/?tagged=kakeibo

Legtöbben sosem szembesülünk a kiadásaink mértékével, ám ha leírjuk és ÖSSZE IS ADJUK a hónap végén, akkor feltehetően kényelmetlenül érezzük majd magunkat, és igyekszünk a következő hónapban észszerűbben élni. Persze ez nem vonatozik a kötelező kiadásainkra, rezsire, törlesztőre, de a fennmaradó „szabad” rész elköltésének módja tényleg már csak rajtunk múlik.

•  Hónap elején írjuk fel a lap tetejére, mennyi pénzből gazdálkodhatunk összesen, valamint hogy melyek az állandó kötelező kiadások. A két szám közti különbség adja ki, hogy mennyi áll rendelkezésünkre. Ha szeretnék, ha tudunk félretenni, akkor azt az összeget is vonjuk ki.

•  Az ezen felül történő kiadásainkat négy oszlopba jegyezzük fel, létszükség (étel, gyógyszer), opcionális kiadások (bár, étterem, vásárlás, cigaretta), kultúra (könyv, színház, mozi, magazinok) és extra kiadások (váratlan események, javítás, ajándékok).

•  Ezek után tűzzünk ki célokat az adott hónapra, például hogy valamennyivel több pénzt teszünk félre, vagy abbahagyjuk egy rossz szokásukat.

https://www.instagram.com/p/BeFtMJrF7X7/?tagged=kakeibo

Kulcs: az étel

Az állandó kiadások mellett majdnem biztos, hogy az az eredmény fog kijönni az összesítések után, hogy erre költünk a legtöbbet. De jó hír, hogy éppen ezért itt tudunk a legtöbbet spórolni. Nyilván legolcsóbb, ha mi otthon főzünk minél több családtagra, és a drága büfék helyett közértben vesszük meg a reggelinket, vacsoránkat. Ha szeretnénk tovább finomítani, igazán precízen vezetni a kakeibót, akkor kategorizáljuk az élelmiszereket: húsok, italok, zöldségek, gyümölcsök, alapanyagok, nassolnivalók. Így azt is ellenőrizhetjük, költéseink alapján vajon mennyire étkezünk egészségesen.

Talán hihetetlen, de ilyen egyszerű a titok: precízen vezetni, majd szembesülni, és ha minden jól megy, ennek hatására megváltozhatnak a mindennapi rossz szokásaink.