Siker

Legyünk jóban önmagunkkal: mutatjuk, hogyan

Sokat foglalkozhatunk azzal, hogy amikor másokkal találkozunk, hogyan viselkedjünk, mit csináljunk, miket mondjunk. De vajon elég időt foglalkozunk azzal, hogy önmagunkkal is törődjünk? Míg igyekszünk a másokkal kiépített kapcsolatainkat fejleszteni, javítani, addig vajon foglalkozunk-e az önmagunkkal való kapcsolatunk javításán, fejlesztésén? Pedig fontos, hogy legyünk jóban önmagunkkal: mutatjuk, hogyan csináljuk!

Gyakran koncentrálunk arra, hogy hogyan lépjünk kapcsolatba más emberekkel, viszont nem töltünk elegendő időt azzal, hogy saját magunkkal is jó kapcsolatot ápoljunk. Igaz, hogy időt és energiát igényel, hogy a barátainkkal, ismerőseinkkel találkozzunk, elegendő időt töltsünk a társaságukban, de ugyanilyen fontos lenne, hogy javítsuk, fejlesszük a kapcsolatunkat önmagunkkal is. Hiszen ha eljutunk arra a szintre, hogy jóban vagyunk önmagunkkal, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, akkor a másokkal való kapcsolataink is kisimulhatnak, könnyedebbek lehetnek. Ráadásul pedig az élet más területein is sikeresebbek lehetünk.

Fotó: iStock.com/JANIFEST

Fotó: iStock.com/JANIFEST

„Fontos, hogy jó önbecsüléssel és önértékeléssel rendelkezzünk, mert az, ahogyan magunkat és az életünket kezeljük, beleszólhat a kapcsolataink minőségébe is” – mondta dr. Helen Odessky klinikai szakpszichológus. „Amikor helyén van az önérzetünk, megértjük önmagunkat, akkor másokat is könnyebben megérthetünk és jobb kapcsolatokat tudunk kialakítani” – magyarázta. Vagyis legyünk jóban önmagunkkal, mi pedig megmutatjuk, hogyan!

Írjunk naplót a vágyainkról, gondolatainkról, élményeinkről.

Relaxáljunk, meditáljunk.

Állítsuk fel a saját határainkat, amelyeken túl már nem engedünk senkit és semmit.

Engedjük meg magunknak, hogy olykor hibázzunk.

Jótékonykodjunk.

Kezdjünk bele valami újba.

Ne nézegessük a közösségi oldalakat, tartsunk offline időszakokat.