Siker

Semmi sem az, aminek látszik – Álommunkák, amik nehezebbek, mint hinnénk

Mindannyiunknak voltak álmaink gyerekkorunkban, ki színésznő akart lenni, más zenész vagy épp világhírű énekes. Van, aki elképzelte, hogy könyveket ír, amelyeket aztán megfilmesítenek, vagy esetleg népszerű fotómodell lesz. Százszámra követünk ismert embereket a közösségi oldalakon, akik ezekben a szakmákban dolgoznak, és úgy tűnhet, hogy az életük csupa vidámság és utazás. Azonban mint mindennek, ezeknek a munkáknak is jócskán vannak árnyoldalai, amelyekről már jóval kevesebbet hallani és látni.

Modell

Kevés olyan nő van a világon, akinek ne fordult volna meg a fejében, hogy milyen lehet nap mint nap csodás ruhákban vonulni a kifutón vagy pózolni a kamerák előtt, miközben egy egész stáb foglalkozik azzal, hogy a sminkje és a frizurája is hibátlan legyen. Messziről nézve valóban nagyon izgalmas és csillogó világ ez, amely számos lehetőséget rejt, hiszen rengeteg utazással jár, amely során megismerkedhetünk más országok kultúrájával és lakóival is. Ez mind igaz is, de nagyon keveseknek adatik meg, hogy igazán nívós cégekkel dolgozhassanak együtt, ráadásul rengeteg munka és lemondás van mögötte. A modellévek kezdetén mindenki sorban áll a válogatásokon, ahonnan többnyire elutasító válasszal távozik, és nagyon ritkán fordul elő, hogy valakit azonnal leszerződtet egy nagyobb cég, divatház vagy kozmetikai márka. Persze nincs lehetetlen, de általában ez azzal jár, hogy az illető már kamaszkorától folyamatosan úton van, iskola mellett is dolgozik, és ez így megy tovább egészen addig, míg a fiatalabb titánok át nem veszik a helyét. Igaz azonban az is, hogy a világ változik, és ma már a „korosabbnak” számító modelleknek sem kell visszavonulniuk, hiszen a 30-as, 40-es éveikben is találhatnak lehetőségeket. Rengeteg tehát a pró és a kontra is, egy biztos: a modellkedés teljes embert kíván, a sok utazást és munkát pedig rendkívül nehéz egyeztetni a magánélettel, így sok kitartásra és türelemre is szüksége lehet annak, aki ezt a szakmát választja.

Fotó: iStock.com/ igor_kell

Fotó: iStock.com/ igor_kell

Író

Nagyszerű eljátszani a gondolattal, hogy ülünk a vidéki kis házunk ablakánál, egy íróasztal mellett, és monitorra vetjük gondolatainkat, történeteket és szereplőket találunk ki, és rajtuk keresztül kalandozunk a világban, azonban ez rengeteg gyakorlást igényel. Nagyon kemény munka mindennap rávenni magunkat az írásra, hiszen van úgy, hogy az ihlet épp nem jön, hogy a lendület megtörik, a leadási határidő azonban már ott liheg a nyakunkban. Arról nem is beszélve, hogy eleinte biztosan nem tudunk megélni az írásból, csupán egy másik állás mellett, szabadidőnkben alkothatunk, és ha szerencsénk lesz, találunk kiadót és lelkes közönséget a művünkhöz. És hogy ezután mi jön? Remélhetőleg újabb ötletek, amelyek aztán megteremtik a lehetőséget egy olyan élethez, amely már valóban csak az írásról és az alkotásról szól.

Hírességek személyi asszisztense

Nagyon izgalmas munkának tűnhet egy ismert ember mellett dolgozni, utazni vele, bárhol is kap munkát, és folyamatosan segíteni őt ügyei intézésében, ez azonban azzal is együtt jár, hogy a saját életünkre jóformán alig marad időnk. Ha minden időnket egy másik ember életének szenteljük, nem sok időnk marad a családunkra, a párkapcsolatunkra, hiszen gyakran előfordul, hogy a hét minden napján dolgoznunk kell. Érdemes átgondolni, van-e annyira izgalmas ez a munkakör, az az egyetlen ember, hogy néhány évig a háttérbe szorítsuk miatta a magánéletünket.

Pilóta

Folyton úton lenni, rengeteg csodás országba eljutni és ráadásul jól is keresni? Úgy hangzik, mint egy igazi álommunka, azonban ennél sokkal árnyaltabb a kép. Egy utasszállító gép vezetése nemcsak hatalmas felelősséggel jár, de rengeteg tanulást és továbbképzést is igényel, arról nem is beszélve, hogy rengeteg időt kell a gépen töltenünk, így alig látjuk a családunkat. Ráadásul hiába visszük az utasokat szebbnél szebb országokba, könnyen lehet, hogy mi semmit sem látunk belőlük, mert a következő géppel már indulnunk is kell tovább.

Fotó: iStock.com/Rathke

Fotó: iStock.com/Rathke

Séf

A főzőműsorok népszerűségével ez a szakma is egyre inkább reflektorfénybe kerül, és bizony nagyon is csábítónak tűnhet, hiszen ez lényegében művészet az ételekkel: csodás ételkölteményeket álmodhatunk meg, fantasztikus szakácsok dolgoznak a kezünk alá, és boldoggá tehetjük az embereket a kezünk közül kikerülő ízekkel. Azonban ahhoz, hogy valaki séf lehessen, bizony végig kell járnia a szamárlétrát, rengeteg tapasztalatot szerezni, sok konyhában megfordulni, lehetőleg külföldön is, míg esélye lehet elnyerni egy ilyen vezető pozíciót. Ha az álmunk megvalósult, akkor jön csak a neheze, hiszen a séf az, aki elsőként érkezik az étterembe és utolsóként távozik, az ő neve fémjelzi a konyháról kikerülő ételeket, ő az, aki meghatározza az étterem arculatát. Folyamatosan követnünk kell a trendeket, újítanunk, kísérleteznünk, betanítanunk a kezünk alá dolgozó szakembereket, ezt pedig kizárólag teljes odaadással és kimeríthetetlen szenvedéllyel lehet csinálni.