Siker

A kék zóna – Ezeken a helyeken élnek a legtovább az emberek

Bár valóban senki nem ihatott még a fiatalság forrásából, úgy tűnik, vannak olyan helyek a bolygón, ahol az átlagosnál tovább élnek az emberek. Ezeket kék zónáknak nevezik. Na de mi teszi ezeket a helyeket olyan egészségessé és különlegessé? Elég-e, hogy odaköltözünk, vagy oda is kell születni? S ami a legfontosabb: mit tanulhatunk tőlük?

Dan Buettner felfedező volt az, aki miközben a hosszú életet élő emberek titkait kutatta, felfedezte, hogy léteznek olyan területek, ahol kimagaslóan jó egészségi állapotban, vidáman élnek 100 év felett is az emberek. Könyve, a ,,Kék zónák: leckék a hosszú élethez azoktól, akik legtovább éltek” öt ilyen kék régiót sorol fel: az Olaszországhoz tartozó Szardíniát, ahol a világ legtöbb 100 év feletti korú férfija él, az Észak-kínai tengerben fekvő apró szigetcsoportot, Okinawát, ahol a legtöbb hosszú életű nő él. Ezen túl a görög Ikária szigetén nyolc évvel élnek tovább az emberek a szokásosnál, s a két amerikai helyszín is beleillik a kék zónába: a Nicoya-félsziget Costa Ricán, és a kaliforniai Loma Linda adventista közössége.

Közel az óceán

Az első nyilvánvalóan közös vonás a területekben az, hogy egész közel fekszenek az óceánhoz. Ezzel különleges étrend is jár, ami gazdag halakban, tengeri herkentyűkben. A kék zónákban élő emberek étkezési szokásai is hasonlóak: nem kövérek, az okinawaiaknak például van egy olyan szabálya, hogy csak addig szabad enni, amíg nyolcvanszázalékosan teltnek nem érzik magukat,  bort isznak – de nem mértéktelenül –, vegetáriánusok, vagy csak nagyon kevés húst, ám sok hüvelyes zöldséget esznek. Az étel azonban még nem elég a hosszú élethez, a kék zónában élő emberek aktívak maradnak, fizikai munkát végeznek, és tulajdonképpen olyan aktív tagjai a közösségnek, akik soha nem mennek nyugdíjba.

Fotó: iStock.com/ElenaKrivorotova

Fotó: iStock.com/ElenaKrivorotova

Ikária titka

A szigetet úgy emlegetik, mint a helyet, ahol az emberek elfelejtettek meghalni. De nem csak meghalni, a demencia aránya is igen alacsony közöttük. Mediterrán diétát követnek, de egyedülállóak abban, hogy sok krumplit és babot esznek. Szeretik a bort, idősen sem vetik meg a szerelem örömeit, és sokszor tartanak pihenőt, sziesztát. Ennek ellenére fizikailag aktívak, kertészkednek, és nem veszik körbe őket gépek, sok mindent készítenek kézzel, és rengeteget gyalogolnak. Családi kapcsolataik erősek, közösségi életük élénk.

Okinawa lakosai

Szintén inkább növényi alapú étrendet követnek, sokat sétálnak, és tartják egymással a kapcsolatot. Rengeteg tofut, édesburgonyát és kurkumát fogyasztanak, ám igen kevés halat. A magányosság időskorban is ismeretlen számukra.

Loma Linda közössége

A hetednapi adventista közösséget az 1840-es években alapították Dél-Kaliforniában. A közösség nagyon erős, a tagok jó kapcsolatot ápolnak egymással, az összetartó család szerepe nagy, vegetáriánus étrendet követnek, nem isznak alkoholt, nem dohányoznak, ám rendszeresen sportolnak. Több mint tíz évvel élnek tovább, mint az átlagember.

Fotó: iStock.com/Santorines

Fotó: iStock.com/Santorines

Szardínia vidámsága

Az első a kék zónák közül, amit felfedeztek. Mivel a lakosok viszonylag elzártan élnek, a hosszú életért felelős M26 nevű gént is továbbörökítik. Az elzártsággal az is jár, hogy a lakosok követik régi tradícióikat, életmódjuk egészséges, hiszen gyalog járnak, sokat halásznak, vadásznak, művelik a földet. A családok és a barátok közel maradnak egymáshoz, mindenki ismer mindenkit, sokat nevetnek és boroznak együtt. Étrendjükben megtalálható a teljes kiőrlésű kenyér, a fontos fehérjeforrásként szolgáló bab, a kerti zöldségek, gyümölcsök, a pecorino sajt és a kecsketej.

Élet a Nicoya-félszigeten

A közép-amerikai közösség nincs messze az Egyesült Államoktól, ám lakói mégis sokkal tovább élnek náluk. Anicoyaiak egészségesek, az idős emberek is aktívak, részei a közösségnek, mindig akad tennivalójuk. A családi kapcsolatok itt is nagyon erősek, a generációk sokszor együtt laknak, és mennek látogatóba a szomszédokhoz. Az ott található ivóvíz gazdag kalciumban és más ásványi anyagokban, a D-vitamint a sok napsütés biztosítja, és az emberek este már csak könnyű vacsorát esznek, ami sokszor tartalmaz babot és kukoricát.