Siker

5 életrajzi film a hihetetlen emberi teljesítőképességről

Sokszor mondják: az emberi teljesítőképesség határtalan. Kellő kitartással és szorgalommal bármit elérhetünk, amit csak szeretnénk. Biztosan van olyan ismerős a környezetünkben, aki bizonyítékot szolgáltat erre, de a történelemben is találhatunk inspiráló példákat – íme 5 film, amely ezeket dolgozza fel.

Eddie, a sas

A brit Michael „Eddie” Edwards kitartásával, akaraterejével és kifogyhatatlan lelkesedésével írta be magát a sporttörténelembe. Minden vágya az volt, hogy kijusson a téli olimpiára síugróként, és ezért meg is tett mindent – önerőből készült, teljesen amatőrként, klubháttér nélkül. A rengeteg befektetett munka meg is hozta a gyümölcsét, hiszen az 1988-as calgaryi téli olimpián ő képviselhette a brit színeket a síugró számban. Igaz, jóval a többi sportoló mögött maradt, mégis százezrek szurkoltak neki és kedvelték meg a verseny alatt. A róla készült filmben a főszerepet a Kingsmanből ismert Taron Egerton játssza, edzője szerepében pedig a sármos Hugh Jackmant láthajtuk.

Harc a másodpercekért

Steve Prefontaine amerikai hosszútávfutó híresen makacs és öntörvényű volt, az edzőjére sem igazán hallgatott, a maga feje után ment a versenyeken – hihetetlen tehetségének köszönhetően ő még ezt is megtehette, 1975-ben hét amerikai csúcsot tartott egyidejűleg. Önfejűségének hátrányos következményeit azonban az 1972-es müncheni olimpián tapasztalhatta meg, ahol az 5000 méteres számban minden taktikát mellőzve már az elejétől teljes erőbedobással futott, ám a végére annyira kifáradt, hogy hárman is megelőzték a cél előtt. Élete tragikusan korán ért véget, 24 évesen hunyt el egy autóbalesetben. Több film is készült karrierjéről, a Harc a másodpercekért című alkotásban Jared Leto formálja meg karakterét.

Korlátok nélkül

A fiatal amerikai tornász, Arian Berlin igazi inpsiráló példa arra nézve, hogy bárhogyan is alakuljon életünk, soha nem szabad feladni álmainkat. Karrierjének ívét nagyon korán, mindössze 14 éves korában törte meg egy súlyos autóbaleset, amelynek következtében nemhogy a tornát, de még a járást is újra kellett tanulnia. A kezdeti kétségbeesést követően azonban megrázta magát, és az őt körülvevő rendkívüli támogatásnak, valamint szeretetnek köszönhetően visszatért a versenyzés világába. A Korlátok nélkül című film az ő történetét mutatja be.

Everest

A Mount Everest csúcsa majdnem olyan magasan van, mint ahol a repülőgépek repülnek – gondoljunk csak bele, milyen hihetetlen magasságról van szó! Valószínűleg minden hegymászó lelkében ott bujkál a vágy, hogy egyszer meghódítsa ezt a csúcsot. Az első sikeres kísérlet óta több mint kétezren jutottak már fel, de sajnos többen is voltak, akik az extrém körülmények miatt sosem tértek vissza onnan. Az Everest című film egy 1996-os tragédiát dolgoz fel, amelynek során az expedíciós csapat 8 tagja vesztette életét. Habár a csúcsra feljutottak, lefelé jövet hatalmas hóvihar kapta el őket – az utolsó percig küzdöttek a természeti erők ellen, de végül alulmaradtak. Csupán ketten élték túl a katasztrófát csodával határos módon, az ő későbbi beszámolójuk alapján készülhetett el a film.

Pelé

A futball hatalmas energiákat képes megmozgatni, és nem véletlenül az egyik legnépszerűbb sportág a mai napig. Rengeteg mélyszegénységben élő gyermek számára jelentett kiugrási lehetőséget a történelem során, ahogyan a brazil Edson Arantes do Nascimentonak, alias Pelének is, aki tehetségének köszönhetően a nyomorból a világhírnévig jutott. Mindössze 17 éves volt, amikor egy góllal világbajnokká tette hazáját. Gyerekek millióinak példaképe, országának büszkesége, egy igazi élő legenda. A róla szóló film karrierjének kezdetét mutatja be.

 

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai adása, amelynek címe: Kimagasló teljesítmények. A stúdióban beszélget dr. Lénárt Ágota, Szántó Nelli, Kovács Zsófia és meglepetés-férfivendégünk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük vissza.