Siker

7 + 1 film a téli sportok szerelmeseinek

Bár idén (még) nem volt szerencsénk itthon sok jéghez vagy hóhoz, a téli sportoknak akkor is hódolhatunk. Műjégpályákon róhatjuk a köröket, esetleg elutazhatunk hidegebb éghajlatra, a hegyekbe, ahol a szikrázó lejtőkön síelhetünk vagy snowboardozhatunk kedvünkre. Vagy otthon maradunk, és a kényelmes kanapé biztonságos melegéből nézzük, ahogy mások koriznak vagy síelnek. Íme 7 + 1 film a téli sportok (olykor igenis otthon ülő) szerelmeseinek.

1. Verseny a lejtőn (Downhill Racer), 1969

A filmmaratont kezdhetjük máris egy klasszikussal, amelyben a téli Alpokban megrendezett síversenyen megsérül a legjobb amerikai síelő. A csapat edzője, Eugene Claire (Gene Hackman) megkéri az ifjú reménységet, David Chappelle-t (Robert Redford), hogy próbálja meg az indulást a versenyen. A St. Anton-i versenyen David fantasztikus eredményt produkál. Majd egy kicsit a fejébe száll a dicsőség. S hogy mi lesz ennek a vége?

 

 

2. Jég veled! (Cool Runnings), 1993

Ki ne ismerné a jamaicai bobcsapat történetét? A négy mindenre elszánt jamaicai sportoló ugyanis úgy dönt, hogy a négyes bobban indulnak a téli olimpián, Calgaryban. Még egy amerikai edzőt is szereznek maguknak. Irv (John Candy) rájön, hogy itt a soha vissza nem térő lehetőség, hogy bebizonyítsa mindenkinek, mire is képes ő valójában. És az álom valahogy mégis valóra válik…

 

 

3. A léc hátán is megélnek (Aspen Extreme), 1993

És vissza a lejtőre, pontosabban a Colorado államban található Aspenbe, Amerika egyik legnépszerűbb síparadicsomába, ahol a főszereplők a gazdag és híres közönség síoktatói lesznek. Az új munka minden előnyét kihasználják: a szép lányokat, az elegáns partikat. Egyikük azonban hamarosan keresetté válik, egymás kezére adják a gazdag hölgyek. A barátja azonban mellőzöttnek érzi magát, problémái akadnak. Barátságukat próbára teszi a könnyű élet csábítása, míg végül életük egyik legnagyobb kihívásával kell szembesülniük.

 

 

4. Csoda a jégen (Miracle), 2004

Az amerikai jéghokicsapat egy kisebbfajta csodát hajtott végre az 1980-as téli olimpián: a főiskolásokból és egyetemistákból álló együttes legyőzte a verhetetlennek tartott szovjet csapatot, és megszerezte az olimpiai aranyérmet. Herb Brooks edző (Kurt Russell) egy amatőr játékosokból álló, tapasztalatlan társaságból néhány hónap alatt csinált ütőképes hokicsapatot, a fiúkat a győzelem után valóságos nemzeti hősökként ünnepelték.

 

 

5. Jéghercegnő (Ice Princess), 2005

Egy kis romantikus korizás a középiskolások világában. A tizenhét éves Casey (Michelle Trachtenberg) ugyanis nagy jövő előtt áll: fizikából ő az osztály legjobbja. Tanára biztatására tanulmányt ír a nyáron, amelynek témájául a műkorcsolya világában érvényesülő fizikai törvényszerűségeket és összefüggéseket választja. Hogy némi gyakorlati tapasztalatra is szert tegyen, beiratkozik a korcsolyasuliba. Hamarosan azonban rájön, hogy nem a tudomány hozza lázba, hanem a műkorcsolya. Vajon végül melyiket választja?

 

 

6. Jégi dicsőségünk (Blades of Glory), 2007

Még mindig korcsolya, a történet (és így a bonyodalom is természetesen) más: Chazz Michael Michaels (Will Ferrell) és Jimmy MacElroy (Jon Heder) ősi ellenfelek a jégen. Amikor egy rangos nemzetközi versenyen a bírák sem tudnak köztük dönteni, és holtversenyben a két sportolónak ítélik az aranyérmet, a dobogó legfelső fokán kitör a botrány – és a bunyó. A férfiműkorcsolya-szövetség vezetősége egyhangúlag tiltja el mindkettőjüket egy életre a sportágtól. Kiderül, hogy van egy kiskapu, amelynek köszönhetően talán mégis újra jégre futhatnak: ha a páros műkorcsolya versenyszámban indulnak, a sport történetében először, mint férfi a férfival…

 

 

7. Szerelem az Alpokban (Chalet Girl), 2011

Ismét a sípályánál vagyunk. A történet szerint Kim (Felicity Jones) tizenkilenc éves fiús lány. Váratlan lehetőséget kap: egy alpesi síparadicsomban keresnek embereket a téli időszakra. Kim kezdetben idegenül érzi magát a gazdag emberek és a síelés világában. Szerencsére hamarosan felfedezi a hódeszkázást, ami átsegíti a nehézségeken. Kim előtt lehetőség nyílik, hogy benevezzen a szezonzáró nagy versenyre. Ám ahhoz, hogy ezen sikerrel szerepeljen, túl kell tennie magát a félelmein.

 

 

+ 1. Eddie, a sas (Eddie the Eagle), 2016

Eddie (Taron Egerton) nem igazán ügyes, viszont nagyon lelkes. Ő az egyetlen, aki síugróként a brit színeket képviseli az 1988-as calgaryi téli olimpián. És így ő lesz a brit sporttörténet egyik legnagyobb legendája: példa arra, hogy nem szabad feladni, hogy érdemes küzdeni, és nem a győzelem a fontos – bár az is nagyon jól tud esni. Eddie és edzője (Hugh Jackman) vállalják a lehetetlent…

 

 

A témával Akik a jég hátán is megélnek címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A stúdióban beszélget Engi Klára, Gyarmati Panka és Simon Ágnes, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A legutóbbi műsort ezen a linken nézhetjük meg.