Siker

Élethelyzetek, amelyek sokkal elviselhetőbbek egy kis humorral

A humorérzék alapvetően egy adottság, ám fejleszthető tulajdonság is, hiszen sokszor csak a hozzáállásunkon és a szemléletmódunkon múlik, hogyan kezelünk egy élethelyzetet.

A humor nem csupán kellemes társasággá tesz minket, hanem segít könnyebben elviselni a nehézségeket a magánéletünktől kezdve a munka világáig bárhol. Más szóval a humorérzék egy nagyon hasznos tulajdonság, és sokszor tényleg csak nézőpont kérdése, mennyire hagyjuk a problémákat eluralkodni az életünkön. De milyen élethelyzetekben jön jól különösen a humor?

Segít talpraállni egy kudarc után

Azok az emberek, akik túl szigorúak önmagukkal, sokkal nehezebben élnek meg egy kudarcot. A humorérzék egyik legjobb „mellékhatása”, hogy segítségével tudunk nevetni magunkon is – és ha így van, valószínűleg a hibáinkat is hajlamosabbak vagyunk beismerni. Ez pedig az első és legfontosabb lépés ahhoz, hogy kijavítsuk, amit elrontottunk. Ha önostorozásba kezdünk egy kudarcot követően, beleragadhatunk ebbe az állapotba és képtelenek leszünk továbblépni – még ha mások számára már nyilvánvaló is, hogy rossz úton járunk. Egy szóval egy kis humor sokkal rugalmasabbá teszi az embert.

Fotó: iStock.com/Kosamtu

Fotó: iStock.com/Kosamtu

Előcsalogatja a kreativitásunkat

Ha olyan munkát végzünk, ami egy kicsi kreativitást is igényel, a humorérzék szinte létszükséglet. Legyen szó írásos feladatokról, grafikai megoldásokról vagy egy prezentáció összeállításáról, ha belecsempészünk néhány szolidan vicces elemet, valószínűleg a fogadtatás is kellemesebb, könnyedebb lesz. Persze fontos, hogy megtaláljuk az arany középutat, és épp csak megfűszerezzük a munkánkat egy kis humorral, vigyázva, hogy ne essünk át a ló túloldalára.

Új ismeretségeket köthetünk a segítségével

Ha olyan helyzetbe sodor az élet, amelyben egy számunkra idegen emberrel kell beszélgetésbe elegyednünk, előfordulhat, hogy hirtelen nem tudjuk, milyen témát dobjunk be. Érdemes ilyenkor egy vicces történettel, közelmúltbeli emlékkel indítanunk, mert az oldja a hangulatot és lazítja az esetleges feszengést. Ha közösen nevetünk valamin, azzal egy elég bensőséges élményt élünk át, és kicsivel máris közelebb kerülhetünk a másikhoz. A kellemes, derűs, laza mentalitású emberek mindig jó társaságot jelentenek és sokkal könnyebben barátkoznak.

Stresszes időszakokban a legjobb barátunk

A humor kiváló ellenszere a stressznek – tudományosan bizonyították, hogy a nevetés pozitív reakciókat indít el a szervezetünkben. Gondoljunk csak bele, milyen kellemes érzés árasztja el a testünket egy kiadós nevetés után! Remek stresszoldó módszer tehát: ellazítja az izmokat, valamint előidézi az endorfin és dopamin nevű hormonok termelődését. Ez utóbbiak felelnek azért, hogy nyugodtnak, boldognak érezzük magunkat és általánosságban jó legyen a közérzetünk. De emellett a szellemünket is frissen tartja, ugyanis fejleszti agyunk kognitív funkcióit és a memóriánkat.

Fotó: iStock.com/Liderina

Fotó: iStock.com/Liderina

Segít legyőzni a félelmeinket

Mindannyian tartunk valamitől. Ezek a félelmek lehetnek megalapozottak vagy csupán a képzeletünk szüleményei – bárhogy is legyen, egy dolog közös bennük: ártalmasak. (A közvetlen veszély miatti félelmet most nem soroljuk ide, hanem azokat, amelyek hosszú távon, belülről emésztenek minket.) Kevés hatékonyabb dolog van a félelmek leküzdésére, mint az, ha nevetünk egy jót rajtuk. Az ok egyszerű: nem lehet valamin nevetni és rettegni is tőle egyidőben. A félelem ugyanis rögtön elveszti felettünk a „hatalmát”, amint kinevetjük és akár ki is parodizáljuk.

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai adása, amelynek címe: Ez tiszta kabaré! A stúdióban beszélget Aranyosi Péter, Bagi Iván, Elek Ferenc és meglepetés-hölgyvendégünk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük vissza.