Siker

9 tipp a kiegyensúlyozott életért

Újév idején mindenki fogadalmakba bocsátkozik: egészségesebben fogunk élni, többet fogunk odafigyelni a szeretteinkre, gyakrabban mozgunk, és igyekszünk összeszedni magunkat kívül-belül. Csakhogy ha nagyon sokat várunk el magunktól, kudarcra leszünk ítélve, hiszen túl soknak tűnik majd az, amit azonnal bevállaltunk. Ez a 9 tipp úgy segít jobb életet élni, hogy nem tesz ránk túl nagy terhet, így nagyobb a valószínűsége annak is, hogy képesek leszünk betartani őket.

1. Kapcsoljunk ki minden nap!

Nemcsak magunkat, a tévét és a telefont is – legyen minden egyes nap legalább egy olyan óránk, amikor nem képernyőt bámulunk. Ez nemcsak a szemünknek, de a lelkünknek is jót tesz, hiszen nem a virtuális világban élünk, hanem valódi dolgokat tapasztalunk meg.

2. Együnk okosan!

Nem, nem a legújabb divatdiétát ajánljuk – sokkal inkább egy olyan személyre szabható módszert, amit mindenki képes követni. Az egész azon alapul, hogy figyeljük meg, mi tesz jót a szervezetünknek – van, akinek több szénhidrátra van szüksége, és van, aki a fehérjékből visz be többet. Minden test más, és más igényei is vannak, ne felejtsük el, hogy a saját szervezetünket kell kiszolgálnunk.

Fotó: iStock.com/ monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/ monkeybusinessimages

3. Búcsúzzunk el a kacatoktól!

A kiegyensúlyozottság egyik alapelve az, hogy az otthonunk is legyen rendezett és tiszta. Nagyon nehéz úgy hatékonynak, nyugodtnak vagy boldognak lenni, ha kosz és kacat vesz minket körbe. Ugyanez igaz a munkahelyre is: ne gondoljuk, hogy egy koszos-kupis íróasztal mellett több mindent képesek leszünk megcsinálni, mintha rendesen rendet raknánk. Igyekezzünk megválni a sok felesleges kacattól, és úgy rögtön könnyebb rendet is tartani.

4. Ápoljuk az értékes kapcsolatainkat

Nem baj, ha nem beszélünk minden héten a régen elfeledett osztálytársunkkal – ha valami kényszer, akkor azt inkább ritkítsuk, és fordítsunk időt az igazán tartalmas és lényeges barátságainkra és családi kapcsolatainkra. Nem a mennyiség, hanem a minőség számít – ez erre a helyzetre is tökéletesen igaz!

5. Határozzuk meg, mi az, amiből nem engedünk alább

Az élet kiszámíthatatlan. Folyton változik minden, az előre eltervezett céljaink helyére újak jönnek, és semmi sem biztos, csak a halál, na meg az adók persze. De muszáj valahol meghúznunk a vonalat: határozzunk meg néhány olyan dolgot az újévre, amit ha törik, ha szakad, véghez akarunk vinni – és ezekből ne is engedjünk.

6. Állítsunk fel reális elvárásokat!

Ne akarjunk mindent rögtön, azonnal – ahogyan ez a lista is, néhány apró cél tisztázása is segít abban, hogy ne legyünk annyira tele teendővel az újévben. Minden napra határozzunk meg három olyan dolgot, amit mindenképp meg akarunk tenni (meditáció 10 percig, negyed óra olvasás, satöbbi), és ezekre törekedjünk is. Minden egyes nap.

7. Kezdjünk naplót!

Mindenkinek szüksége van egy helyre, ahová úgy öntheti ki a gondolatait, hogy nem fél mások véleményétől. A naplóírás ráadásul tökéletes módja annak is, hogy nyomon követhessük a lelki fejlődésünket.

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

8. Tegyük rendbe a pénzügyeinket!

Ha a pénzügyek kifolynak a kezeink közül, nagyon nehéz bármi mást kordában tartani. Figyeljünk arra, hogy mindig tudjuk, mennyit költünk, és ne szórjuk a pénzt számunkra felesleges dolgokra. Ebben rengeteget segíthet egy költési napló, ami, a normál naplóhoz hasonlóan, átláthatóvá teszi a mindennapi pénzügyeinket.

9. Mondjunk nemet!

Tanuljunk meg nemet mondani az olyan dolgokra, amelyek nem visznek minket előbbre. Így is sokszor kevésnek tűnik a napi 24 óra, hát még akkor, ha felesleges dolgokkal kell töltenünk. Törekedjünk arra, hogy lehetőségünk szerint csak arra mondjunk igent, ami a hasznunkra is válik.