Siker

Ezzel az egy gyakorlattal pofonegyszerűen legyőzhetjük az önbizalomhiányt

Az alacsony önbizalom elképesztő módon visszatarthat minket az életben attól, amit igazán szeretnénk, pedig valójában nagyon egyszerűen legyőzhető. Ezzel az egy gyakorlattal elérhetjük, hogy növekedjen az önbizalmunk, és meg tudjuk valósítani azokat a dolgokat, amikre képesek vagyunk, csak eddig visszatartottuk saját magunkat.

Az alacsony önbizalom az életünk minden területére kihathat: a munkahelyre, a párkapcsolatra, az önmegvalósításra is. Ha hagyjuk neki, visszafoghat bennünket abban, amire tényleg képesek vagyunk. Van, aki igyekszik titkolni, hogy mennyire nem hisz magában, és van, aki mások szimpátiáját akarja elnyerni azzal, hogy folyton felemlegeti, mennyire nincs önbizalma – mindegy, melyik táborba tartozunk, nem egészséges, ha így fogjuk fel saját magunkat.

Mi a tuti módszer?

Nagyon sok életvezetési tanácsadó azt ajánlja, hogy a múltbéli elismeréseinket és teljesítményeinket idézzük fel – ez jó első lépés lehet, de hosszabb távon nem segít, hiszen a jövőbe ettől még nem tekintünk sokkal pozitívabban. Sokan ettől még nagyobb stresszt és teljesítménykényszert éreznek, hiszen nem tudják, hogy ezeket meg tudják-e ismételni valaha. Szakértők szerint sokkal jobb módszer, ha arra koncentrálunk, mit érdemlünk, és milyen jogaink vannak, az alacsony önértékeléssel és önbizalommal rendelkező embereknek ugyanis ez esik a leginkább nehezükre.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

Mert megérdemlem!

Mi az, amit mindannyian megérdemlünk? A legfontosabb szabály az, hogy olyan dolgokat, amelyek

1. előreviszik az életünket,
2. nem hátráltatnak senki mást.

Ez alapján már könnyű meghatározni, hogy mi az, ami számunkra örömet okoz, és amihez jogunk van. Ilyen lehet egy szabadnap a munkából, a tudat, hogy azt viselünk, amit akarunk, nem tartozunk vele senkinek elszámolással, vagy az, hogy nem köntörfalazunk, és őszinték leszünk az életünkben jelen lévő emberekkel. Az egész lényege az, hogy az ehhez hasonló dolgoktól erősnek érezzük magunkat, és nem feltétlenül boldognak – és ez a legnagyobb fegyverünk az önbizalomhiány ellen.

Vezessünk egy noteszt, amibe beleírunk minden ilyesmit, és amikor úgy érezzük, hogy a béka feneke alatt van az önbizalmunk, olvasgassuk át! Rögtön érezni fogjuk a pozitív hatásait.