Siker

3 alapvető dolog, ami a sikerhez kell – mert a kemény munka nem mindig elég

Sokszor hallani, hogy a sikerhez mindenkinél keményebben kell dolgoznunk és rengeteg áldozatot kell hoznunk. Pedig ez csak félig igaz – az igazán sikeres emberek hamar rájöttek, hogy a kemény munka néha korántsem elég, sőt, van, amikor egyenesen energiapocsékolás. De akkor miben rejtőzhet a siker igazi kulcsa?

Természetesen a kemény munka mindig kifizetődik, így nem azt mondjuk, hogy alá kellene becsülni az értékét, sőt! Ám az kétségtelen, hogy egyéb tényezők is szerepet játszanak abban, ha valaki igazán sikeressé válik az életben. Íme 3 alapvető dolog, ami elengedhetetlen hozzá!

Fotó: iStock.com/DragonImages

Fotó: iStock.com/DragonImages

Kristálytiszta, hosszú távú cél

Ha megvizsgálnánk minden egyes embert, aki kudarcot kudarcra halmoz és nem jut egyről a kettőre, meglátnánk, hogy mi a közös bennük: életük céltalan. Nem tudják, merre tartanak, miért csinálják, amit csinálnak, egyszerűen csak napról napra élnek, és a rövidtávú vágyaik kielégítése hajtja őket. Nem képesek megfogalmazni egy hosszú távú célt, amely irányt adhatna a tetteiknek. Persze a másik oldalról ott van az élj a mának filozófia, hiszen az sem jó, ha a jelennek nem tudunk örülni, mert folyamatosan csak a jövőre készülünk – ezért kell hát megtalálni az arany középutat. Ám az biztos, hogy minden nap a szemünk előtt kell lebegnie annak, mit szeretnénk elérni az életben, mert ha nem így teszünk, hiába dolgozunk erőnkön felül, egyszer csak azt vesszük majd észre, hogy boldogtalanok vagyunk.

Önfejlesztés

Dolgozzunk tízszer akkora erőbedobással önmagunk fejlesztésén, mint amekkorával a kézzel fogható dolgokon, és meg fogjuk érezni, hogy tízszer olyan gyorsan haladunk céljaink elérése felé. Mindennapjainkban úgy tehetünk ezért, hogy szokásainkat is átformáljuk, és olyan rutint építünk ki, amelyet a sikeres emberek is követnek. Csupán elhatározás és kitartás kell hozzá. A régi, önkorlátozó szokásokat és hiedelmeket engedjük el, hogy helyet teremthessünk a pozitív dolgoknak. Persze ehhez mindenekelőtt alaposan meg kell vizsgálnunk önmagunkat, és fel kell ismernünk, mi az, ami hátráltat bennünket a haladásban. Ez olykor nem is megy egyedül – külső segítséggel sokszor könnyebb meglátni a gátakat.

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Hit

Ha nem hiszünk abban, hogy valóban elérhetjük, amit szeretnénk, akkor hiába dolgozunk éjjel-nappal érte. Néha, amikor elérhetetlen távolságúnak érezzük a céljainkat, emlékeztessük magunkat, hogy ez a távolság csak a mi fejünkben létezik. Amint ledöntöttük a mentális gátakat, máris elérhető közelségbe kerül az, amiért olyan régóta dolgozunk. Egészen addig, amíg nem hiszünk benne egész lényünkkel, hogy igenis képesek vagyunk rá, addig kifogásokat és akadályokat fogunk gyártani – ez természetes, hiszen nagyon kényelmetlen, sőt félelmetes lehet valami olyan dolognak az elérése, amire nem állunk készen vagy nem hisszük el magunkról, hogy azzá válhatunk, akivé szeretnénk. Amint leküzdöttük ezeket a negatív gondolatokat, szinte rögtön mérföldekkel közelebb kerülünk a célhoz.

Természetesen ez a három dolog is kemény munkát igényel, sőt, olykor ezeket a legnehezebb véghez vinni – azonban mégis megéri, hiszen általuk rengeteg stressztől, frusztrációtól és csalódástól kímélhetjük meg magunkat hosszú távon.

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai adása, amelynek címe: Fejben dől el 2. A stúdióban beszélget Földházi Zsófia, Somorjai Enikő, Batta Zsuzsanna „Marge” és meglepetés-férfivendégünk.

A pénteki adást ezen a linken nézhetjük vissza.