Siker

Új, védett őszirózsát találtak a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Körülbelül 8 ezer tő védett réti őszirózsát találtak a kiskunsági Böddi-szék szomszédságában lévő, egykor vele egységes szikes vizes területet alkotó Maka-széken – tájékoztatott a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának botanikai felmérése során kiderült, hogy a Dunatetétlen melletti területen a szikeseken jellemző őszi virágmezőt nemcsak a szokásos sziki őszirózsa, hanem valójában három őszirózsafaj alkotja: a nagyobb termetű, védett réti őszirózsa; a hasonló, de kisebb sziki őszirózsa; és a napsárga virágú aranyfürt, amely ugyanehhez a nemzetséghez, azaz az őszirózsákhoz tartozó növényfaj – olvasható az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban. Mint írják, a védett réti őszirózsát eddig még nem írták le a területről, most azonban egyszerre többezres állományt találtak. A Maka-szék szikes rétjein és a magasabban fekvő hátakon már korábban is észlelték, hogy eltérő a növényzet, mint a környékbeli szikesek, például a Böddi-szék belsejében.

#őszirózsa #virágzik #aster #astery #autumnflower #autumnflowers #autumn #bloom #blooms #blossom #blossoms #bloming

A post shared by Erika Tímea Nagy♊🐰 (@netnagy) on

A talajt a Maka-széki szikeseken változatosabb sófélék szikesítik, és kevésbé lúgos, mint a székek belsejében, így például a Böddi-szék partvonalán. A Maka-széket behálózó szikes kis erecskék, a szikerek között kisebb magaslatok, hátak vonulata helyezkedik el, ahol a talaj löszös, csak a mélyebb rétegekben mutatkozik só. A réti őszirózsa a magasabb fekvésű hátakon, a sziki őszirózsa pedig a szikeres részeken volt tömeges, míg a harmadik őszirózsaféle, az aranyfürt jellemzően a két rokon őszirózsa között az átmeneti területen helyezkedett el. A réti őszirózsa igazi sztyeppnövényfaj, jelenléte alapján az ökológusok sziki tölgyesek előfordulását valószínűsítik e területen, hiszen valamikor azok tisztásai voltak jellemző élőhelyei. Hogy miért pont most jelent meg tömegesen a védett réti őszirózsa, arra az lehet a magyarázat, hogy a kaszálásból kihagyott területrész idén épp a réti őszirózsa élőhelyére esett, így a háborítatlan gyepterületen a korábban rendszeresen lekaszált növények most nagyobb tömegben kifejlődhettek.